„Visul unei nopți de vară”, la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră de Ziua Mondială a Teatrului

„Visul unei nopți de vară”, la Constanța

Cultură 30 Martie 2015 / 00:00 2339 accesări

Să pui în scenă o piesă de Shakespeare, în zilele noastre, este un risc asumat, mai ales în contextul în care mulți dintre spectatori, chiar și cei care se vor cu pretenții, nu (mai) pun mâna pe o carte, mai ales pe una care are pe copertă numele Marelui Will. Acest risc și l-a asumat și Teatrul de Stat Constanța, care a ales să adauge în repertoriu un titlu shakespearian celebru: „Visul unei nopți de vară”. O comedie romantică, cu îndrăgostiți, zâne și cu o trupă de actori amatori, a cărei acțiune se desfășoară într-o halucinantă noapte de vară, când ființele fantastice se amestecă în viața muritorilor de rând. Iar ceea ce rezultă din această interacțiune nu poate fi decât o plăsmuire a unui vis. Spectacolul a fost prezentat în premieră, vineri seară, chiar de Ziua Mondială a Teatrului, o a doua reprezentație fiind susținută sâmbătă.

Regizorul Marcel Țop a mizat pe inventivitate în abordarea piesei, transformând unele personaje în hippioți, celor mai mari în... rang atribuindu-le „grade” și decorații, plasând acțiunea pe malul unei ape. Însă nu toate „intervențiile” sale în textul clasic au fost gustate de public. Este vorba mai ales despre replicile „de împrumut” din alte piese shakespeariene sau versurile autohtone, care s-au dovedit a fi de prisos, bizare.

TEATRU-N TEATRU Spectacolul a avut vervă, culoare și a amuzat. Actorii au pus stăpânire și pe scenă, și pe sală, și pe balcon. Cei patru îndrăgostiți (Hermia - Georgiana Baran, Lysander - Remus Archip, Helena - Luiza Martinescu și Demetrius - Andu Axente)  au avut o evoluție liniară. Accentul a căzut mai ales pe scenele de teatru-n teatru, susținute de meșterul Gutuie (Nicodim Ungureanu), care a îmbrăcat hainele de regizor, și trupa sa de meșteșugari. „Zidul” redat de Ionuț Alexandru, Fluierașul care devine mireasă, în interpretarea amuzantă a lui Florentin Roman, blândul Petrică Uluc, care trebuie să devină leu în piesă, redat de Cristina Oprean, și „personajul Luna, cu felinar” (Andrei Cantaragiu) au stârnit multe zâmbete.

Iulian Enache a interpretat convingător rolul lui Nicu Fundulea, impresionând în primul rând prin voce - care s-a auzit în toată sala, spre deosebire de unii colegi care, uneori, mai mult și-au șoptit replicile -, prin gesturile largi, de fanfaron ale personajului său care are o naivitate care place.

            ÎNTRE LUMI Parafrazând replica unui personaj, care spune că, dacă distribuția este bine aleasă, piesa se pune de la sine, se poate spune și că, dacă actorii își iau în serios rolurile, chiar și când e vorba de o comedie, și joacă cu plăcere, rezultatul poate fi un succes. „Iubim teatrul, facem teatru!”, acesta este mesajul care trebuie transmis de actori.

            Lumea fantastică, măcinată și ea de conflicte și de urzeli, la fel ca cea a oamenilor, a fost animată de Titania, redată de Dana Dumitrescu, al cărei costum a atras atenția prin elementele vizuale spectaculoase, secondată de Oberon (Cosmin Mihale), cu o costumație fantastică, de asemenea, și de cele două zâne: Bob de Muștar (Cristina Oprean) și Fir de Păianjen (Ana Maria Ștefan). În rolul lui Puck, regizorul l-a distribuit pe Adrian Dumitrescu, optând astfel pentru un Puck mai atipic din punct de vedere fizic.

            Celelalte roluri au fost interpretate de Dan Cojocaru - Theseu, Ana Maria Ștefan - Hippolyta, Ionuț Alexandru - Egeu. Scenografia spectacolului a fost semnată de Anca Maria Cernea, iar de coregrafie s-a ocupat maestrul emerit al sportului Iurie Braiș. 

            Orice spectacol nou are nevoie de câteva reprezentații bune pentru „a se așeza”, pentru a avea succes la public. Este o regulă care se aplică tuturor.  Așa cum observa un reputat om de teatru, care a văzut mii de spectacole la Constanța, dar nu numai, este important ca în „Visul unei nopți de vară”, în variantă tomitană, actorii să-și păstreze pofta de a juca, să arate aceeași energie pe care au avut-o la premieră, pentru ca această comedie să se afle între preferințele publicului.



12