Teatrul de Stat Constanța (TSC) celebrează Ziua Mondială a Teatrului, mâine, de la ora 19.00, cu un spectacol în premieră, „Visul unei nopți de vară”, semnat de unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii, William Shakespeare.
„Este un spectacol frumos, foarte frumos, al cărui mesaj principal este „make love, not war”, pentru că trăim într-o perioadă în care războaie de orice fel ne privesc. Este o invitație la iubire, pentru că în ultima vreme oamenii au uitat să-și iubească aproapele, să facă lucruri din iubire. Ei fac mai degrabă lucruri din ură, din răzbunare, din ambiții meschine”, a spus, în deschiderea conferinței de presă de ieri, directorul TSC, Dana Dumitrescu.
SHAKESPEARE, PRIMUL DRAMATURG... HIPPIE Tânărul regizor Marcel Țop, care s-a „întâlnit” cu Shakespeare în 2009, în Grecia, pe malul mării, a completat: „Este un spectacol despre iubire, despre mare, despre plajă, despre soare, despre Constanța, despre Vama Veche și despre ceea ce este bun în lumea aceasta măcinată de conflicte, de neînțelegeri. Mesajul spectacolului este mesajul lui Shakespeare, care cred că a fost primul dramaturg hippie: dragostea este cel mai important lucru care există pe Pământ, de când a apărut omul. Pe lângă aceste elemente se adaugă și dragostea de teatru”.
POVESTE CLASICĂ CU O „VIZIUNE FOARTE CONTEMPORANĂ” Regizorul a dezvăluit și cum a lucrat el cu cei 15 actori constănțeni din distribuție. „Metoda mea de lucru e jocul. Mă joc, iar dacă am cu cine, e cu atât mai bine. Teatrul e greu, pentru că actorii nu sunt tratați cum trebuie, din punct de vedere financiar. Partea cea mai interesantă din teatru pentru mine constă în repetiții. Repetițiile sunt un laborator. Ceea ce facem noi e un fel de... alchimie”, a spus regizorul Marcel Țop. El a mai afirmat că, în viziunea lui, „Visul unei nopți de vară” combină povestea clasică cu o „viziune foarte contemporană”. „Când pui în scenă Shakespeare e ca și cum te-ai arunca în ocean. Iar dacă te arunci în ocean, trebuie să știi să înoți bine. Textul lui Shakespeare e ca o amantă dementă care te provoacă încontinuu”, a conchis regizorul Marcel Țop. În vară, spectacolul „Visul unei nopți de vară” se va juca în spații neconvenționale, pe plajă.
RECUNOAȘTERE Spectacolul va fi precedat, vineri, de la ora 17.00, de ceremonia de dezvelire a două plăci de marmură, în limbile română și engleză, cu ocazia împlinirii a 88 de ani de la punerea pietrei de temelie a clădirii în care își desfășoară activitatea primul teatru românesc din Dobrogea. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Comunității Grecești „Elpis”. Cele două plăci evocă meritele fondatorului acestui edificiu de cultură, filantropul grec, Demostene Tranulis.