Vitamina D poate reduce riscul de cancer la sîn şi colorectal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vitamina D poate reduce riscul de cancer la sîn şi colorectal

Monden 07 Februarie 2007 / 00:00 498 accesări

Un studiu efectuat în Statele Unite argumentează că vitamina D poate reduce riscul de apariţie a cancerului colorectal cu 66% şi la sîn cu 50%. La cercetările despre influenţa vitaminei D în cancerul la sîn au participat 1.750 de femei cărora li s-au administrat diferite doze de vitamina D. Specialiştii au demonstrat că femeile care au în sînge un nivel ridicat de vitamina D (52 de nanograme pe mililitru de sînge) prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancer la sîn. Astfel, o reducere cu 50% a riscului de cancer la sîn se poate obţine prin administrarea unei doze zilnice de 2.000 de unităţi internaţionale de vitamina D (echivalentul unei concentraţii de 46 nanograme pe mililitru de sînge şi prin expunerea la soare timp de 10 - 15 minute.

O analiză similară a fost efectuată pe 1.448 de persoane pentru a măsura efectele vitaminei D asupra riscului de apariţie a cancerului colorectal. Dacă în sînge există zilnic o concentraţie de 13 - 34 nanograme de vitamina D pe mililitru de sînge, incidenţa cancerului colorectal se reduce la jumătate. Riscul se reduce cu 66% dacă în sînge există cel puţin 46 de nanograme de vitamina D pe mililitru de sînge. Acest nivel poate fi atins prin administrarea de suplimente de vitamina D şi expunere zilnică la soare timp de 10 - 15 minute.



12