Vitamina D reduce riscul de apariţie a cancerului de pancreas

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vitamina D reduce riscul de apariţie a cancerului de pancreas

Monden 14 Septembrie 2006 / 00:00 948 accesări

Persoanele care iau vitamina D în mod regulat prezintă cu 50% mai puţine riscuri de a fi diagnosticate cu cancer de pancreas faţă de persoanele care nu fac acest lucru. Este vorba despre vitamina D conţinută de suplimentele prezente în farmacii, şi nu de cea provenită din hrană sau expunerea la soare.

Studiul sugerează o metodă foarte uşoară de a reduce riscul de apariţie a cancerului de pancreas, maladie care se află pe primul loc în Statele Unite în topul bolilor mortale. Vitamina D are un puternic potenţial în prevenirea şi tratarea cancerului de prostată, zonele în care soarele este puternic înregistrînd o incidenţă şi o mortalitate scăzută în ceea ce priveşte cancerele de prostată, sîn sau colon, fapt care ne-a determinat să analizăm rolul vitaminei D în scăderea riscului de cancer pancreatic. La studiu, realizat în colaborare cu cercetători de la Universitatea Harvard, au participat 46.771 de bărbaţi cu vîrste cuprinse între 40 şi 75 de ani şi 75.427 de femei cu vîrste cuprinse între 38 şi 65 de ani.

Persoanele care luau zilnic 400 UI de vitamina D, cantitatea recomandată de autorităţile medicale, au prezentat cu 43% mai puţine riscuri de a fi diagnosticate cu cancer pancreatic. Cele care luau zilnic mai puţin de 150 UI au prezentat cu 22% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer de pancreas. Cercetătorii au precizat că este inutil să se facă exces de vitamina D, doza zilnică de 400 UI fiind suficientă. Vitamina D este produsă de corp în momentul în care razele solare ating pielea. Laptele, peştele, ouăle şi ficatul sînt şi ele surse de vitamina D.



12