S-a spus că vitamina E şi betacarotenul sunt un adevărat scut împotriva cancerului. Specialiştii au demonstrat, însă, că nu este aşa. Nici vitamina E şi nici betacarotenul nu protejează împotriva cancerului sau a bolilor cardiace, apreciază un grup de experţi americani într-un raport publicat recent şi preluat de AFP. Grupul de lucru al serviciilor americane de prevenire a bolilor a actualizat un raport din 2003, adăugând vitamina E şi betacarotenul, elemente care s-au dovedit deja ineficiente în cazul celor două tipuri de boli, primele cauze de mortalitate în Statele Unite, dar nu numai. Concluziile studiului se bazează pe mai multe cercetări ştiinţifice, potrivit cărora vitamina E şi betacarotenul nu ajută şi chiar, în cazul betacarotenului, fac mai mult rău decât bine. “Betacarotenul poate fi dăunător deoarece creşte riscul de cancer pulmonar la persoanele expuse acestui risc”, a explicat copreşedintele grupului de lucru, Michael LeFevre. În pofida avertismentelor repetate asupra efectelor nedovedite ale vitaminelor, mulţi oameni continuă să le ia, circa jumătate dintre americanii adulţi luând cel puţin un supliment cu vitamine între 2007 şi 2010. Se recomandă uneori femeilor însărcinate să ia vitamine ce conţin acid folic, iar vârstnicilor - vitamina D pentru a le întări oasele. În locul acestora, grupul de lucru sugerează o alimentaţie echilibrată, bazată pe fructe, legume, cereale complete, produse lactate nu prea grase şi peşte.