Preşedintele SUA l-a invitat, ieri, la Casa Albă, pe preşedintele Gabonului, Ali Bongo, a cărui familie conduce ţara africană de decenii şi este acuzată că a luat mită, a furat milioane de dolari şi protejează un sistem corupt. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a admis că Bongo are o reputaţie îndoielnică, dar a subliniat că este foarte important pentru Obama să îi acorde liderului african întâlnirea dorită în Biroul Oval. ”În primul rând, preşedintele Gabonului face eforturi pentru reformă, pe care le susţinem. În al doilea rând, Gabonul a fost un partener important în unele dosare care sunt foarte importante pentru securitatea naţională americană”, a adăugat el.
Jake Blum, consultant ONU şi expert în băncile offshore, a avertizat că invitaţia transmite un mesaj inadecvat. Blum estimează că, de ani de zile, familia Bongo şi apropiaţii săi au furat 25% din PIB-ul ţării iar acest lucru i-a făcut incredibil de bogaţi. Familia Bongo conduce Gabonul, ţară bogată în petrol dar subdezvoltată, din 1967. După moartea lui Omar Bongo, în urmă cu doi ani, fiul său, Ali, a fost ales preşedinte, iar în prezent conduce atât ţara, cât şi imperiul familiei, aparent construit pe corupţie şi care, potrivit unor anchetatori americani, este estimat la sute de milioane de dolari. Familia Bongo are zeci de locuinţe de lux, în valoare de milioane de dolari, în toată lumea, din Beverly Hills până pe Riviera franceză. După o plângere depusă de o organizaţie pentru drepturile omului, autorităţile din Franţa au descoperit că familia deţine peste 30 de proprietăţi de lux numai în această ţară, inclusiv o casă cu 14 dormitoare la Paris, evaluată la 120 de milioane de dolari, pe care Ali Bongo a achiziţionat-o anul trecut. În 2006, fosta soţie a lui Ali Bongo, Inge, a refuzat o vilă în valoare de 25 de milioane de dolari din Malibu. ”Am nevoie de ceva foarte mare, foarte, foarte, foarte mare. Aş crede că, pentru această sumă de bani, te aştepţi la ceva mai multă grandoare”, a spus ea.
Stilul de viaţă al familiei Bongo contrastează cu cel al majorităţii populaţiei din Gabon. Deşi veniturile din petrol fac Gabonul, stat cu 1,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai prospere ţări de pe continentul african, unele familii sunt încă nevoite să caute în gunoi pentru a avea ce mânca. O treime din populaţie trăieşte cu doi dolari pe zi. SUA afirmă că s-au înregistrat îmbunătăţiri de când Ali Bongo a preluat puterea dar, potrivit celui mai recent raport al Departamentului de Stat, Gabonul este în continuare afectat de corupţie iar poliţia foloseşte forţa excesivă. Departamentul de Stat subliniază că până şi fotografierea numeroaselor palate ale familiei de la putere contravine legii.