Vizită în Orientul Mijlociu pentru relansarea negocierilor de pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vizită în Orientul Mijlociu pentru relansarea negocierilor de pace

Externe 27 Iulie 2009 / 00:00 417 accesări

Secretarul american al Apărării a început, duminică, un turneu în Orientul Mijlociu în cadrul eforturilor diplomatice ale preşedintelui Obama de a relansa negocierile de pace dintre israelieni şi palestinieni. Această vizită a lui Robert Gates în Israel, apoi în Iordania, coincide cu cele efectuate de emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell şi de o delegaţie condusă de consilierul pentru Securitate Naţională al lui Barack Obama, James Jones. Negocierile vor aborda, de asemenea, tema programului nuclear iranian. James Jones va efectua de marţi pînă joi o vizită în Israel şi în Cisiordania, pentru a aborda o serie de probleme ce vizează relaţiile SUA cu Israelul şi Autoritatea Palestiniană.

Secretarul Apărării urmează să se întîlnească azi cu omologul său israelian Ehud Barak, înainte de a avea o întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu. Acesta se va deplasa apoi în Iordania, unde va discuta cu omologul său iordanian, dar şi cu regele Abdullah al II-lea, despre eforturile pentru pace din regiune, despre Iran şi retragerea americană din Irak. Turneul diplomatic are loc pe fondul divergenţelor dintre statul israelian şi SUA cu privire la oprirea colonizării teritoriilor palestiniene din Israel, solicitată de administraţia de la Washington, dar şi a programului nuclear iranian. Israelul, dar şi SUA, acuză Iranul că vrea să se doteze cu armament atomic, afirmaţii dezminţite de Teheran. Premierul israelian şi-a anunţat, duminică, dorinţa de a depăşi divergenţele cu administraţia de la Washington, anunţ făcut înaintea sosirii în Israel a trei înalţi oficiali americani.

Emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, a fost primit ieri de preşedintele sirian Bashar al-Assad pentru a discuta despre perspectivele de pace din regiune. George Mitchell, care a ajuns la Damasc în noaptea de sîmbătă spre duminică, venea de la Abu Dhabi, prima etapă a noului său turneu în regiune. Întrevederile în cadrul celei de-a doua sa vizite în Siria de la jumătatea lunii iunie, au ca scop să constate ce este dispusă să facă Siria pentru progresul procesului de pace global. Administraţia Obama a iniţiat contacte diplomatice prudente cu Siria, după o lungă perioadă de relaţii tensionate între oficialii de la Damasc şi Washington, în cadrul eforturilor de promovare a păcii între Israel şi vecinii săi. Tot ieri, George Mitchell s-a întîlnit cu ministrul Apărării, Ehud Barak, urmînd ca marţi să se întîlnească cu premierul.

Aceste eforturi nu sînt pe placul tuturor. Liderul spiritual al partidului ultraortodox Shass, rabinul Ovadia Yosef, a criticat dur administraţia americană din cauza solicitării de oprire a colonizării în Israel. “Cu ce drept ne spun: aici se construieşte, aici nu se construieşte, nu sîntem sclavii lor”, a declarat fostul mare rabin sefarad al Israelului în predica sa săptămînală, difuzată duminică de posturile irsraeliene de radio. O altă dovadă că pacea este un obiectiv mai degrabă ideal este testarea unei noi rachete israeliene. Marina israeliană a testat cu succes un sistem îmbunătăţit de rachete antirachetă Barak, dezvoltat în comun de experţi din armata şi marina israeliană, de la Institutul Rafael pentru dezvoltarea armelor şi de la Centrul pentru cercetare spaţială al Israelului. Numai că pe fondul crizei economice, tot mai multe state sînt gata să accepte un compromis în regiune. Marea Britanie ar avea interesul să se implice în dialogul cu elementele moderate din mişcarea islamistă palestiniană Hamas în cadrul procesului de pace israeliano-palestinian, au apreciat parlamentarii britanici, într-un raport publicat duminică. Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul britanic consideră că absenţa dialogului cu mişcarea palestiniană islamistă, aflată la putere în Fîşia Gaza, nu favorizează pacea în Orientul Mijlociu. Pînă în prezent, Marea Britanie a condiţionat dialogul cu Hamas de recunoaşterea de către mişcarea palestiniană a existenţei statului Israel, de încetarea violenţei şi de acceptarea rolului Cvartetului (UE, Rusia, SUA şi ONU), a cărui misiune este relansarea procesului de pace între israelieni şi palestinieni. Cvartetul a adoptat în 2003 o foaie de parcurs destinată să conducă, în etape, la o rezolvare permanentă a conflictului israeliano-palestinian, pe baza principiului existenţei a două state.



12