Vizită istorică a reginei Elisabeta a II-a în Irlanda de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ofertă de pace

Vizită istorică a reginei Elisabeta a II-a în Irlanda de Nord

Monden 28 Iunie 2012 / 00:00 376 accesări

ÎNTÂLNIRE ISTORICĂ Dacă Jubileul de Diamant nu era suficient, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-a asigurat locul în istorie după ce ieri s-a întâlnit cu fostul lider al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), Martin McGuinness. Între cei doi a existat şi o strângere de mână simbolică de reconciliere a relaţiilor irlandezo-britanice, după un conflict ce a costat viaţa a mii de soldaţi şi civili, inclusiv cea a vărului suveranei britanice. Această strângere de mână s-a produs în spatele uşilor închise, într-un teatru din Belfast, în prezenţa prinţului consort Philip, a preşedintelui irlandez Michael D. Higgins şi a premierului Irlandei de Nord, Peter Robinson. Întâlnirea a durat circa zece minute şi a avut loc în a doua zi a vizitei reginei. O strângere de mână publică urma să aibă loc în cursul zilei de ieri. Un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron a apreciat că este normal ca regina să se întâlnească cu reprezentanţii tuturor părţilor. Acesta a amintit de vizita istorică efectuată de regină în Irlanda în 2011, apreciind că aceasta ar fi permis relaţiilor între cele două state să ajungă la un nou nivel.

Întâlnirea istorică dintre suverana britanică şi Martin McGuinness, la 14 ani de la semnarea acordului de pace de la Belfast dintre Guvernul de la Londra şi cel irlandez, este unul dintre ultimele mari etape din cadrul unui proces de pace al cărui succes este studiat în întreaga lume.

UN REPUBLICAN CONVINS Martin McGuinness, în prezent „numărul doi” din Partidul Sinn Fein şi vicepremier al Irlandei de Nord, a fost unul dintre liderii IRA care au luptat împotriva dominaţiei britanice în Ulster în cursul a 30 de ani de conflict în care şi-au pierdut viaţa peste 3.500 de persoane. Martin McGuinness, în vârstă de 62 de ani, este şi unul din principalii artizani ai procesului care a determinat mişcarea clandestină IRA să depună armele, precum şi un negociator major al Acordului de pace din Vinerea Mare din 1998, un republican convins. Conform unor experţi, acesta se afla la conducerea IRA atunci când gruparea l-a asasinat în anul 1979 pe vărul reginei, lordul Louis Mountbatten, unchiul prinţului consort Philip şi ultimul vicerege al Indiei înainte de obţinerea independenţei acestei ţări faţă de Marea Britanie în 1947.

Întrebat despre apropiata sa întâlnire cu regina Elisabeta a ll-a, Martin McGuinness, de confesiune catolică, a declarat că este mândru să fie reprezentantul unei comunităţi care a pătimit foarte mult de pe urma violenţei de stat britanice şi că este destul de matur pentru a înţelege că suverana, ca şi alte familii din Regatul Unit, a suferit pierderea unor persoane dragi. Anul trecut, Sinn Fein a respins invitaţiile făcute în timpul vizitei efectuate de regina Elisabeta a ll-a la Dublin, prima efectuată de un suveran britanic de la proclamarea independenţei Republicii Irlanda în 1921. În Irlanda de Nord nu toţi privesc cu ochi buni reconcilierea dintre Sinn Fein şi reprezentanţii statului britanic. Mulţi îl consideră pe Martin McGuinness un trădător şi un ipocrit, mai ales că obiectivul luptei Sinn Fein, reunificarea Irlandei, nu s-a concretizat.

Taguri articol


12