Vizită istorică la Beirut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vizită istorică la Beirut

Externe 31 Iulie 2010 / 00:00 436 accesări

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a efectuat, vineri, o vizită în Liban, pentru prima dată din 2002 până în prezent, consacrând, astfel, normalizarea relaţiilor între cele două ţări vecine, după ani de animozităţi, în urma asasinării premierului libanez, Rafic Hariri. Al-Assad a vizitat Libanul împreună cu regele saudit Abdallah, în cadrul eforturilor destinate calmării tensiunilor create de un anunţ privind o posibilă punere sub acuzare a anumitor membri ai organizaţiei şiite libaneze Hezbollah, un aliat al Damascului, pentru asasinarea lui Hariri, în 2005.

Aceasta este prima vizită pe care al-Assad o efectuează în Liban, de la data asasinatului, de care Siria, fostă putere tutelară în această ţară, a fost acuzată. Aceasta este, de asemenea, cea de a treia vizită la Beirut, pe care preşedintele sirian o efectuează de la data preluării puterii, în 2000. Preşedintele al-Assad şi regele Abdallah şi-au afirmat joi, într-o întâlnire, la Damasc, ”susţinerea faţă de tot ceea ce contribuie la stabilitatea şi unitatea Libanului”, potrivit agenţiei Sana. Vizita celor doi lideri în Liban intervine în contextul în care legăturile între Damasc şi Beirut avansează lent, după restabilirea în 2008 a relaţiilor diplomatice bilaterale şi cele patru vizite efectuate de la sfârşitul lui 2009 şi până în prezent, de premierul libanez, Saad Hariri, fiul premierului asasinat. Înaintea primei vizite a lui Saad Hariri la Damasc, tabăra acestuia, majoritară în Parlament, era deosebit de critică la adresa regimului sirian, acuzat că a planificat asasinarea mai multor personalităţi libiene antisiriene, după moartea lui Rafic Hariri. Perspectiva unei acuzări pentru asasinarea lui Rafic Hariri a puternicei grupări armate a Hezbollah provoacă îngrijorare faţă de o posibilă reluare a violenţelor interconfesionale din 2008. În confruntările din acest an, între susţinătorii suniţi ai lui Saad Hariri şi cei şiiţi din cadrul Hezbollah, au fost ucise aproximativ 100 de persoane.

Fostul premier, Rafic Hariri, devenit un oponent al hegemoniei Damascului în Liban, a fost ucis, alături de alte 22 de persoane, într-un atentat comis la Beirut, la 14 februarie 2005. Asasinatul a condus la retragerea în aprilie 2005 a armatei siriene din această ţară, în care staţiona de 29 de ani. Damascul a negat orice implicare în acest asasinat. Creat în 2007, printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, Tribunalul Special pentru Liban (TSL) urmează să dea publicităţii actul de acuzare, către sfârşitul lui 2010. Potrivit analiştilor, Damascul a ştiut să îşi păstreze o influenţă importantă asupra afacerilor libaneze, prin aliaţii libanezi, Hezbollah, creştinul Michel Aoun şi lideri politici pro-sirieni. Cele două ţări, în curs de revizuire a acordurilor bilaterale încheiate în anii \'90, au semnat recent acorduri economice dar nu au abordat, încă, dosarul delimitării şi controlului frontierelor, perceput ca un semn important al suveranităţii libaneze. Criticii Siriei o acuză, de asemenea, că deţine controlul asupra unor enclave din Liban, prin intermediul organizaţiilor palestiniene armate. Însă, Damascul afirmă că este vorba de împiedicarea instalării în Liban a unei puteri ostile intereselor sale.

Taguri articol


12