Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a dezbătut, vineri, timp de o oră, pe tema politicii americane, alături de tineri în Parlamentul European, în cadrul primei vizite la această instituţie a unui oficial american de acest nivel de la Ronald Reagan, în 1985. ”Dumneavoastră oferiţi o şansă de reconstruire a politicii americane şi de restaurare a influenţei ţării dumneavoastră”, a declarat preşedintele Parlamentului, Hans-Gert Poettering, în opinia căruia a fost ”minunat” să o aibă alături pe Hillary Clinton. ”Există o bunăvoinţă enormă în Europa faţă de dumneavoastră şi faţă de noua administraţie americană”, a adăugat acesta, după ce Clinton a fost primită cu aplauze. Şeful diplomaţiei americane a subliniat că ”Europa este percepută ca un miracol”. Ea a salutat ”viziunea celor care au creat un concept care la acea vreme (a construcţiei europene) părea total nerealist. Europa şi SUA sînt unite de o viziune împărtăşită cu privire la tipul de viitor la care vrem să ajungem”.
”Noua administraţie americană doreşte dinamizarea relaţiei transatlantice şi vrea să aducă la un nivel superior cooperarea, după anii de tensiuni sub administraţia Bush”, a mai declarat Hillary Clinton. Discuţiile dintre Clinton şi, de partea UE, Javier Solana, comisarul pentru Relaţii Externe, Benita-Ferrero-Waldner şi ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a cărui ţară prezidează UE, au permis abordarea tuturor dosarelor momentului: de la Afganistan la Iran, trecînd prin Rusia, primirea de prizonieri de la Guantanamo, schimbarea climatică şi criza economică şi financiară. În prvinţa crizei, ea a subliniat că europenii şi americanii vor avea nevoie de o strategie coordonată pentru summit-ul G20 din 2 aprilie, de la Londra. ”În privinţa Iranului, am convenit că numai eforturi ferme, unite şi coordonate din partea comunităţii internaţionale pot aduce rezultate tangibile”, a adăugat ea, în timp ce mai multe ţări europene reflectează la o sporire a sancţiunilor împotriva Teheranului.
Hillary Clinton a participat ulterior la o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cu tineri europeni, ale căror întrebări s-au referit la ameninţarea teroristă, Rusia, coloniile israeliene, discriminările împotriva homosexualilor sau încălzirea globală. ”Noi avem o deviză, în administraţia Obama: «nu trebuie să strici o criză bună». Şi nu o stricăm, dacă ea poate avea un impact pozitiv asupra schimbării climatice”, a declarat ea. După vizita sa la Parlament, Clinton a avut o primă întîlnire formală cu oficiali ai UE, în timpul unui dineu.