Vizita medicală pentru marinarii care vor să lucreze pe navele de croazieră britanice se face peste hotare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În România nu există medici recunoscuţi de Autoritatea Navală Britanică

Vizita medicală pentru marinarii care vor să lucreze pe navele de croazieră britanice se face peste hotare

Eveniment 18 Ianuarie 2007 / 00:00 1444 accesări

Marinarii interesaţi de contracte de muncă pe navele de croazieră britanice trebuie să îşi efectueze vizita medicală numai la specialiştii recunoscuţi şi avizaţi de către Maritime Coastguard Agency (MCA) a Marii Britanii. Potrivit legislaţiei britanice, personalul navigant trebuie să fie examinaţi numai în anumite cabinete şi policlinici care deţin certificate medicale cu antetul MCA. Din nefericire, astfel de cabinete nu există şi în România, fapt pentru care românii care doresc să plece pe una din funcţiile auxiliare existente pe navele de croazieră britanice, trebuie să obţină certificatul medical care atestă că este apt de muncă de la un cabinet din Marea Britanie sau dintr-un alt stat. „La noi în ţară există cabinete medicale în Bucureşti şi Braşov cu specialişti recunoscuţi şi avizaţi de statele de pavilion Norvegia şi America, însă nu şi de marea Britanie”, a declarat directorul general adjunct al Autorităţii Navale Române (ANR), Valentin Şerbănescu. Aceată situaţie a ieşit la iveală anul trecut, cînd ANR a fost notificată de către MCA că în oraşele Bucureşti şi Braşov sînt medici care eliberează certificate medicale cu antetul autorităţii britanice, dar care nu sînt avizaţi de această instituţie. La rîndul său, ANR a informat Poliţia Transporturi care a demarat o anchetă.

Marinari cu certificate false

Anul trecut, autoritatea britanică a depistat cinci marinari români cu certificate false, semnate de medici din Braşov şi Bucureşti. În urma anchetei demarate de Direcţia Poliţiei Transporturi, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, s-a constatat că în cadrul Policlinicii de Diagnostic Rapid din Braşov au fost avizate două persoane de către dr. Radu Nicoară care este recunoscut de pavilionul norvegian şi cel american să examineze personal navigant. Acesta nu a ştiut însă că pentru a parafa un certificat MCA trebuie să fie autorizat de britanici. O situaţie similară s-a petrecut şi la Centrul Medical „Syrius” din Bucureşti unde dr. Maria Negulescu a avizat faptul că trei marinari se încadrează în parametrii normali, pe nişte formulare prezentate de solicitanţi. Potrivit poliţiştilor, ambii medici au pus parafa pe certificate pe care marinarii le-au primit pe e-mail sau pe fax de la firma angajatoare. „Transmiterea formularelor tip pe fax sau e-mail este o practică a companiilor străine de crewing. Se pare însă că MCA acceptă doar formularul cu antetul lor, în formă originală şi nu în copie, aşa cum s-a procedat în cazul celor cinci marinari”, a spus Şerbănescu.

E greu de spus care este cauza reală a acestei situaţii neplăcute în care au fost puşi pe de o parte marinarii şi medicii care au parafat formularele, iar pe de altă parte reprezentanţii autorităţilor din România. Ori medicii nu sînt interesaţi să fie recunoscuţi de autorităţile britanice, ori aceştia din urmă nu au încredere în specialiştii noştri. Pe de altă parte, nu trebuie uitat şi faptul că acele certificate au fost trimise marinarilor de reprezentanţii firmelor de crewing angajatoare. Aceştia au profitat de lipsa de informare (!?) a românilor şi astfel s-au scutit de cheltuieli suplimentare generate de deplasarea personalului într-un alt stat pentru efectuarea vizitei medicale.



12