Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a sosit, ieri, în Polonia, unde va efectua o vizită de stat de două zile, un semn al ameliorării relaţiilor cu Varşovia şi al voinţei Moscovei de a se apropia de această ţară, care ocupă un loc tot mai important în cadrul UE. Vizita lui Medvedev este prima vizită de stat a unui preşedinte rus în Polonia din ultimii nouă ani. ”Polonia este percepută în Rusia ca un membru influent al NATO şi UE, iar noi am vrea mult ca prietenii noştri polonezi să utilizeze potenţialul lor pentru a contribui la apropierea Rusiei de aceste organizaţii”, a declarat ambasadorul Rusiei la Varşovia, Aleksandr Alekseev. În cadrul acestei vizite, care a început ieri la prânz, preşedintele rus se va întâlni cu omologul său polonez, Bronislaw Komorowski, dar şi cu premierul Donald Tusk. El va participa, de asemenea, la un forum de dialog cetăţenesc polonezo-rus, în cadrul căruia va face, ca şi omologul său polonez, o declaraţie. În cadrul acestei vizite urmează să fie semnate patru acorduri.
De câţiva ani, se poate observa o ameliorare progresivă a raporturilor dificile între cei doi vecini, în favoarea venirii la putere, în toamna lui 2007, în Polonia, a pragmaticului premier liberal Donald Tusk. Catastrofa aeriană de la Smolensk, în vestul Rusiei, în care fostul preşedinte polonez Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane au murit la 10 aprilie, a contribuit, de asemenea, la apropierea între cele două popoare. Delegaţia poloneză se deplasa la Katyn pentru a participa la ceremonii în memoria celor 22.000 de ofiţeri polonezi asasinaţi în 1940, la ordinul fostului dictator sovietic Iosif Stalin. Înaintea acestei întâlniri la vârf, Camera Inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a recunoscut, în mod oficial, într-o declaraţie fără precedent, responsabilitatea lui Stalin în acest masacru. Zeci de ani, fosta Uniune Sovietică a acuzat Germania nazistă de comiterea acestui masacru. Abia în 1990, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea ţării sale.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat ieri, într-un interviu pentru presa poloneză, că nu exclude candidatura pentru un al doilea mandat, la alegerile prezidenţiale din 2012. Dmitri Medvedev a fost ales preşedinte în martie 2008, după ce a fost ales de predecesorul său, Vladimir Putin, să îi urmeze în funcţie. După două mandate consecutive (2000-2008) Putin, care nu mai putea candida la un al treilea mandat, potrivit Constituţiei, a devenit premier. Medvedev şi Putin au dat asigurări de mai multe ori că vor ajunge la un acord pentru a decide care dintre ei va fi candidat la alegerile prezidenţiale din 2012. La sfârşitul lui august, Putin a declarat că nu face o obsesie din prezidenţialele din 2012, lăsând să se înţeleagă totuşi că nu intenţionează să părăsească puterea prea curând.