Veşti bune pentru pasionaţii de istorie şi de vestigii care nu au timpul sau resursele necesare pentru a vizita cetăţile antice de pe teritoriul României: astăzi, se lansează website-ul proiectului „O incursiune virtuală în patrimoniul cultural naţional”, http://360.inp.org.ro. Conferinţa de lansare este programată de la ora 13.00, la Muzeul Naţional de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), partener al evenimentului, alături de Institutul Naţional al Patrimoniului.
20 DE MONUMENTE, IMPLICATE ÎN PROIECT Website-ul interactiv conţine 20 de ilustraţii video, 20 de tururi virtuale, fiecare conţinând mai multe panorame 360 grade, 20 de panorame 360 grade postate pe website-ul Google Earth.
Autorităţile locale pe teritoriul cărora se află monumente istorice prezentate pe website vor avea, de asemenea, câte un link. Proiectul propune, prin utilizarea unor mijloace de informare virtuale interactive, cu un impact puternic asupra utilizatorilor de internet, adoptarea unor metode moderne de punere in valoare a patrimoniului naţional, reprezentat de 20 de monumente istorice selectate de către specialiştii din domeniul protejării patrimoniului cultural ca fiind semnificative. Printre monumentele istorice selectate se numără cetăţile constănţene Carsium, Histria, Capidava, dar şi Enisala din judeţul Tulcea, precum şi Cetatea dacică de la Sarmisegetuza Regia, Ansamblul Monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu, Centrul Istoric Sibiu, Centrul Istoric Sighişoara, Mănăstirea Hurezi.
Responsabil de proiect este dr. Daniela Mihai, iar echipa tehnică este formată din: Constantin Nicolae, Angelica Balos, Valentin Bottez, Anca Filip, Florentina Udrea, Ciprian Sandu, Magdalena Tiţa.