Vizite și activități extrașcolare în programul ”Școala altfel”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vizite și activități extrașcolare în programul ”Școala altfel”

Cultură 07 Aprilie 2015 / 00:00 839 accesări

            Elevii din Constanța participă în această săptămână la o serie de activități desfășurate în cadrul programului național ”Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”. În acest sens, multe instituții au organizat activități care să-i implice pe cei mici și care să-i ajute să-și descopere pasiunile încă de la vârste fragede. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța își deschide porțile în săptămâna 6 - 10 aprilie pentru a fi vizitat de elevii școlilor constănțene. Activitatea institutului și principalele sale preocupări vor fi prezentate pe înțelesul elevilor, pentru a le atrage atenția asupra nevoii de protejare a mediului marin. Tematica din 2015 este „Învață să protejezi Marea Neagră de asaltul deșeurilor!“. Cantități uriașe de plastic și alte deșeuri ajung zilnic în mări și oceane, ca urmare a producției și consumului nesustenabil, slabei gestionări a deșeurilor și lipsei de conștientizare a populației. Un prim pas este tocmai educarea tinerei generații pentru reducerea poluării. În decursul acestei săptămâni, se va pune accent pe dialogul interactiv și implicarea elevilor în discuții, pentru a crește gradul de conștientizare a problematicilor ce țin de protecția mediului, în general, și poluării mediului marin, în mod special.

            VIZITE ȘI ÎN PORTUL CONSTANȚA Elevii constănțeni au ocazia să descopere obiective unice aflate în Portul Constanța după ce Compania Națională ”Administrația Porturilor Maritime” a anunțat că îi așteaptă pe tineri. Vizitarea portului, zonă de importanţă strategică şi cu o mare însemnătate istorică pentru România, poate constitui un suport considerabil în demersul descoperirii şi însuşirii istoriei locale din zona Dobrogei, respectiv a anticei cetăţi Tomis. Astfel, elevii însoţiţi de cadre didactice pot descoperi în incursiunea lor elemente din istoria portului, strâns legat de istoria oraşului Constanţa, precum: silozurile proiectate de inginerul Anghel Saligny, clădirea Gara Maritimă  - actualul sediu al companiei, Cuibul Reginei - ce găzduieşte în prezent muzeul portului, dar şi obiective ale epocii moderne - Terminalul de Pasageri din portul Constanţa - primul contact al pasagerilor cetăţeni străini care ajung în România la bordul navelor de croazieră.

            În cadrul programului ”Școala altfel”, derulat în perioada 6 - 12 aprilie, elevii din județul Constanța vor face vizite la muzee, vor participa la exerciții demonstrative de autoapărare, exerciții de dresaj canin, dar și la ateliere de prezentare a tehnicii din dotare ale jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, vor fi implicați în acțiuni de tip ”porți deschise” la diferite instituții cu scopul de a-și descoperi pasiunile. Tinerii sunt așteptați la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, Universitatea ”Ovidius”, Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale - Ceronav, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dobrogea”, dar și la primării, sediile unor firme de stat și private, organizații nonguvernamentale și alte puncte de interes pentru cei mici.



12