„Bolile” Sănătăţii din România sunt cunoscute de o mare parte a populaţiei. Dar cel mai bine le cunosc cei care au intrat, în mod direct, în contact cu sistemul sanitar. Nimeni nu contestă profesionalismul cadrelor medicale din unele spitale, nimeni nu critică acordarea asistenţei medicale, nimeni nu condamnă condiţiile de cazare fără motive. Pacientul român aflat pe patul unui spital are mare nevoie de ajutorul celor apropiaţi. Nu sunt medicamentele necesare, nu sunt materialele sanitare utile, nu există personal suficient care să stea la căpătâiul bolnavului imobilizat. Accesul aparţinătorilor (rude, prieteni, apropiaţi) pacienţilor aflaţi în spitale este „mană cerească” pentru sistem. Ei sunt „actori” de bază ai sistemului. Aleargă disperaţi să cumpere cele necesare, ei sunt cei care, de multe ori, joacă şi rolul infirmierului. Acestea sunt adevărurile cotidiene ale Sănătăţii, lăsată ani şi ani cu puşculiţa goală. Urmările: o Sănătate tot mai bolnavă, oameni tot mai sătui de sistemul care-i lasă cu datorii.
ORDINUL Pe 21 decembrie 2012 a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru privind reglementarea programului de vizite ale aparţinătorilor (rude, prieteni, apropiaţi) pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice. Astfel, programul de vizită în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15.00 - 20.00, iar în weekend, între orele 10.00 şi 20.00. Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu patru paturi nu poate fi mai mare de trei persoane şi pot fi vizitaţi cel mult doi pacienţi în acelaşi timp. Aşa cum era firesc, în cazul secţiilor/clinicilor de Terapie Intensivă a fost stabilit un regim special. Aici, vizitarea pacienţilor este permisă zilnic doar de cei din familie, cu condiţia ca vizita să se facă de cel mult două persoane. În cazul copiilor internaţi în Secţiile de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru. Managerii unităţilor sanitare au obligaţia să afişeze programul de vizită la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil. Este strict interzisă percepţia de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice. Conducerea unităţii sanitare are obligaţia de a instrui angajaţii serviciului de pază asupra programului de vizite. În cazul încălcării acestor prevederi se vor aplica sancţiuni administrative, până la desfacerea contractului de muncă pentru persoana care se face vinovată, sau încetarea contractului cu firma de prestări servicii de pază, potrivit ordinului.
NEMULŢUMIRI Managerii de spitale, reuniţi ieri la Constanţa, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că bolnavii internaţi vor putea fi vizitaţi într-un interval orar prelungit, astfel existând, pe lângă riscurile transmiterii infecţiilor nosocomiale, şi piedici în desfăşurarea actului medical. Ei au făcut referire la contravizite, programul de tratamente şi chiar şi cel de masă. Toate se suprapun cu orarul de vizită. „Managerii au spus că, astfel, ar însemna şi o creştere a consumului de materiale necesare curăţeniei în unitatea sanitară şi bineînţeles că pe anumite perioade de timp va trebui mărit personalul care face ordine în unitatea sanitară. Cel mai probabil, săptămâna viitoare, vom discuta pe marginea nemulţumirilor şi le vom trimite la minister”, a declarat reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. Pe de altă parte, apropiaţii spitalizaţilor laudă însă ordinul şi susţin că nu vin la spital de plăcere, şi că situaţia o impune. „Am primit de la medic lista cu ce trebuie să cumpăr. Ce să fac? Mă duc repede la farmacie şi am să iau tot ce trebuie. Am o sacoşă întreagă de luat. Nimeni nu vine de plăcere, aici (la spital - n.r.), să piardă ore bune”, spune ruda unui pacient internat într-un spital constănţean. Până la apariţia ordinului, în multe dintre unităţile sanitare constănţene pacienţii puteau fi vizitaţi într-un interval de două ore în timpul săptămânii şi trei ore în zilele de sâmbătă şi duminică.