Vizuina lupului, o mare atracţie turistică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vizuina lupului, o mare atracţie turistică

Monden 01 Septembrie 2009 / 00:00 3893 accesări

“Wolfsschanze / Vizuina lupului, cartierul general al lui Adolf Hitler, a cărui detonare a ordonat-o în 1945, este în prezent o mare atracţie turistică în nord-estul Poloniei.

“Aici, în interiorul acestui buncăr trăia Hitler. El a petrecut aici, în total, peste 800 de zile, adică aproape jumătate din război”, explică ghidul Jerzy Szynkowski. “Aici se năşteau ideile sale cele mai paranoice: exterminarea evreilor, lagărele morţii, decizia de a distruge capitala Poloniei, după zdrobirea Insurecţiei din Varşovia în 1944”, continuă acesta. Văzînd zidurile buncărului său, groase de şase metri şi resturile tavanului care măsoară opt metri grosime, un profesor german în vîrstă de 44 de ani, Christian Tribus, a afirmat: “Era complet nebun”. Numeroşi turişti se plimbă în prezent pe acest teren de 250 de hectare de la Gierloz, în apropiere de Ketrzyn, fostul oraş Rastenburg. Acesta adăpostea în trecut aproximativ 200 de clădiri în care locuiau pînă la 2.000 de persoane, adjutanţi, gărzi SS, mareşalul Hermann Goering, feldmareşalul Wilhelm Keitel sau medicul personal al dictatorului.

Adolf Hitler a primit la Gierloz şi vizitatori aliaţi ai Germaniei naziste, cum ar fi dictatorul italian Benito Mussolini, care a venit de trei ori. Acest CXartier General, ascuns în mijlocul unei păduri înconjurate de lacuri şi mlaştini din fosta Prusie Orientală, a fost cel mai mare din cele zece utilizate de Hitler. Acesta a fost locul ideal pentru a ordona invazia Uniunii Sovietice. Hitler a sosit în zonă la 24 iunie 1941, la două zile după atac. O va părăsi la 20 noiembrie 1944, la apropierea Armatei Roşii. În timpul iernii anului 1945, germanii au trebuit să folosească aproximativ zece tone de explozibil pentru fiecare buncăr al acestui Cartier General. După război, a trebuit să se înlăture din acestea 54.000 de mine. Aici contele Claus Schenk von Stauffenberg a încercat să-l ucidă de Hitler la 20 iulie 1944. Dar, un ofiţer, incomodat de servieta unde se găsea bomba, a deplasat-o înainte ca aceasta să explodeze, la ora locală 12.45, Hitler scăpînd doar cu cîteva zgîrieturi. Colonelul Stauffenberg şi alţi trei complici au fost executaţi chiar în seara atentatului.

Deschisă publicului de către autorităţile poloneze, zona este administrată, după căderea comunismului în 1989, de o societate privată cu capitaluri poloneze şi austriece. Astăzi, Polonia va comemora la Westerplatte 70 de ani de la declanşarea războiului, în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a prim-ministrului rus Vladimir Putin.

Taguri articol


12