Premierul R. Moldova, Vlad Filat şi liderul regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk, au plecat duminică în Grecia, pentru a vizita Muntele Athos. Surse din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău au declarat că oficialii sunt însoţiţi de Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir. Filat şi Şeviuk efectuează o vizită privată la Muntele Athos, pentru a se ruga în mănăstirile vechi. De asemenea, prim-ministrul moldovean şi liderul autoproclamatei republici transnistrene vor discuta despre conflictul transnistrean şi alte probleme de interes comun.
La 12 şi 13 iulie a avut loc, la Viena, o rundă de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2, prima la care au fost discutate probleme concrete. Până acum, părţile au stabilit regulile de discuţie. De această dată, oficialii au discutat despre reluarea circulaţiei rutiere pe podul de peste Nistru din apropierea localităţii Gura Bâcului şi a traficului feroviar de pasageri prin regiune. Negociatorii spun că o decizie politică în acest sens a fost deja adoptată iar grupurile de experţi vor clarifica aspectele de ordin tehnic. Astfel, circulaţia peste pod va fi reluată în cel mai scurt timp, după o pauză de 20 de ani. Mai mult, autorităţile doresc ca trenul Chişinău - Rostov să treacă prin regiunea transnistreană. Părţile au discutat şi despre posibilitatea recunoaşterii actelor de studii pentru ca tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului să poată lucra şi învăţa pe întreg teritoriul R. Moldova.
Reluarea dialogului oficial în problema reglementării transnistrene, cu participarea părţilor aflate în conflict, a mediatorilor şi observatorilor implicaţi în procesul de negocieri, s-a decis în septembrie 2011, la Moscova. După o pauză de şase ani, la prima rundă de discuţii, care a avut loc la Vilnius, în Lituania, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2011, părţile au discutat doar aspectele organizatorice ale negocierilor. La următoarea rundă, din luna februarie, desfăşurată la Dublin, în capitala Irlandei, pe agenda discuţiilor au fost incluse subiecte economice, sociale, chestiuni de securitate, precum şi aspecte ce ţin de sporirea măsurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului. La Dublin, Tiraspolul a fost reprezentat de aşa-zisul ministru de Externe din Transnistria, Nina Ştanski. În formatul de negocieri 5+2 participă Chişinăul şi Tiraspolul ca părţi aflate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi SUA şi UE având rol de observatori.
RAPID TRIDENT 2012 Un contingent de militari moldoveni participă la exerciţiul militar multinaţional Rapid Trident 2012, care se desfăşoară în perioada 16-27 iulie, la Centrul de Instruire Iavorov din Ucraina. Armata R. Moldova a detaşat la exerciţiu circa 90 de militari din Batalionul 22 de menţinere a păcii şi Batalionul cu destinaţie specială Fulger, contingentul militar fiind format din trei plutoane de infanterie şi opt ofiţeri de stat major. Militarii moldoveni vor fi implicaţi în diferite faze de instruire la nivel de companie şi batalion. Efectivul militar va îndeplini misiuni specifice operaţiunilor de menţinere a păcii, va efectua antrenamente practice la punctele de comandă şi control, escortarea convoiului, realizarea cordonului şi operaţiuni de cercetare–patrulare.
În cadrul exerciţiului multinaţional Rapid Trident vor fi implicaţi circa 1.500 de militari din 16 ţări: Austria, Letonia, România, R. Moldova, Bulgaria, Danemarca, Ucraina, Belarus, Canada, Polonia, Slovenia, Azerbaidjan, Serbia, Marea Britanie, Norvegia şi SUA. Rapid Trident este un exerciţiu multinaţional de menţinere a păcii, în spiritul Parteneriatului pentru Pace, iar armata R. Moldova participă la acest exerciţiu din anul 2007.