Premierul Vlad Filat şi vicepremierul Iurie Leancă sînt cei mai prosperi membri ai noului Executiv de la Chişinău, potrivit declaraţiilor de avere publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Lista este încheiată de ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Ciobanu, care în ultimii doi ani a acumulat circa 70.000 de lei (4.100 de euro) din salariul de consilier municipal. Înainte de alegerile din 29 iulie, Filat a declarat venituri de peste 1,2 milioane de lei (71.400 de euro), o casă de aproximativ 400 de metri patraţi în Chişinău şi un automobil de lux. Vicepremierul Iurie Leancă, pe lîngă un depozit bancar de 53.000 de euro, a declarat cîştiguri din salariu de circa 80.000 de euro şi 320.000 de lei (19.000 de euro). Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a obţinut venituri de 300.000 de lei (17.800 de euro), iar ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, circa 200.000 de lei (11.900 de euro), avînd şi o casă de peste 180 de metri pătraţi în capitală şi circa zece hectare de teren arabil în Teleneşti. Liberal-democratul Veaceslav Negruţă a obţinut 24.000 de euro din vînzarea unui apartament şi are o construcţie nefinalizată în Truşeni.
Ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, pare sa aibă cea mai mare avere, pe lîngă veniturile salariale de peste 200.000 de lei (11.900 de euro) din ultimii doi ani, fostul vicepreşedinte al raionului Cimişlia mai deţine două autotursime, trei case de locuit şi circa 40 de hectare de teren arabil. Fostul vicepreşedinte al ASCOM, Anatol Şalaru, a declarat venituri de 37.000 de lei (2.200 de euro), iar ministrul Transporturilor dispune de o garsonieră, un apartament cu două camere şi un teren de peste 80 de hectare în capitală. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, este unul dintre cei mai înstăriţi membri ai cabinetului Filat, acumulînd în ultimii doi ani venituri salariale de peste 400.000 de lei (23.000 de euro), dar deţine şi imobile pe care le-a evaluat la peste trei milioane de lei (178.000 de euro). Ministrul Construcţiilor, Marcel Răducanu şi cel al Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, au declarat venituri doar din activitatea parlamentară, cifrate la peste 200.000 de lei (11.900 de euro). Fostul deputat Valeriu Cosarciuc, actualul Ministru al Agriculturii, a acumulat în ultimii doi ani aproximativ 250.000 de lei (14.800 de euro), avînd în proprietate un apartament cu trei camere şi zece hectare de teren de construcţie în capitală. Vicepremierul pe problema reîntregirii ţării, Victor Osipov, a cîştigat în ultimii doi ani peste 90.000 de lei (5.300 de euro), în timp ce colegii săi de partid, Alexandru Oleinic, ministrul Dezvoltării Informaţionale şi Leonid Bujor, de la Educaţie, şi-au declarat numai salariile de deputaţi.
Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, vicepremierul pe probleme sociale, Ion Negrei, ministrul de Stat Victor Bodiu, cel de Interne, Victor Cătan şi ministrul Culturii, Boris Focşa, nu şi-au publicat încă declaraţiile de avere.
Proteste la Chişinău faţă de creşterea tarifelor la apă şi transport
Aproximativ 300 pensionari şi veterani au protestat, ieri, în faţa sediului primăriei din Chişinău, faţă de majorarea tarifelor pentru apă, canalizare şi tranport public. Aceştia cer anularea deciziei Consiliului Municipal în acest sens şi prevenirea majorării tarifului pentru energia termincă. Acţiuni de protest separate au fost organizate de organizaţia neguvernamentală Salvgardarea şi de Consiliul Veteranilor din Chişinău. Ei solicită anularea deciziei de la 15 septembrie a Consiliului Municipal Chişinău privind majorarea tarifelor sau amînarea acesteia pînă la efectuarea unui control financiar cu participarea experţilor din partea societăţii civile la întreprinderile municipale Apă-Canal, Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze, iar veteranii cer coordonarea tarifelor cu nivelul pensiilor.
Şeful cabinetului Primarului capitalei, Lilian Carp, care a invitat reprezentanţii ambelor organizaţii la o întîlnire cu oficiali ai întreprinderilor vizate, a declarat că un control financiar la întreprinderile municipale ar putea începe imediat după ce societatea civilă îşi va delega reprezentanţii şi a promis că va oferi un răspuns privind amînarea majorării tarifelor. Mai mulţi dintre pensionari, fără a fi membri ai vreuneia dintre organizaţii, au declarat că deşi nu circulă de 35 de ori pe lună cu troleibuzul, ei preferă să circule gratis, în schimbul compensaţiei de 70 de lei pe lună. Potrivit publicaţiei ”Jurnal de Chişinău”, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a invocat tarifele din alte raioane, care sînt mai mari decît în Chişinău, dar protestatarii nu au cedat, scandînd ”Jos Chirtoacă” şi ”Jos tarifele”, blocînd circulaţia.