Premierul rus Vladimir Putin a asistat la slujba oficiată cu ocazia Crăciunului pe rit vechi, sâmbătă, la Sankt-Petersburg, dezvăluind cu această ocazie că el a fost botezat în secret în timpul lui Stalin. Vladimir Putin şi preşedintele Dmitri Medvedev au asistat separat la slujbele oficiate în noaptea de 6 spre 7 ianuarie. Televiziunea l-a arătat pe premierul rus în primul rând al credincioşilor care au asistat la slujba de la miezul nopţii la catedrala din Sankt-Petersburg. La ieşire, premierul rus le-a mărturisit jurnaliştilor: „Această catedrală este specială pentru mine, deoarece aici am fost botezat”. Declaraţiile sale au fost publicate ulterior pe site-ul său de Internet. Însoţită de un vecin, mama sa l-a dus în secret pentru a-l boteza, temându-se că tatăl lui, înscris în Partidul Comunist şi oficial ateu, se va opune, a povestit acesta. Vladimir Putin s-a născut în 1952, cu un an înainte de moartea lui Stalin. „Tatăl meu era membru al PC şi era o persoană strictă şi consecventă. M-au botezat în secret, sau cel puţin aşa au crezut”, a explicat Vladimir Putin, într-una dintre rarele sale declaraţii despre viaţa sa privată şi de familie. Funeraliile mamei sale şi ale tatălui său au avut loc în aceeaşi catedrală, a mai explicat acesta.
Vladimir Putin, fost agent KGB (serviciile secrete sovietice care erau, de asemenea, departe de orice cult religios), a vorbit deschis despre credinţa sa de când a intrat în politică şi s-a întâlnit adeseori cu demnitari ortodocşi. În mesajul său de Crăciun difuzat sâmbătă, Vladimir Putin a cerut Bisercii „să continue o cooperare constructivă cu statul şi instituţiile publice, inclusiv luptând împotriva extremismului”.
În schimb, preşedintele Medvedev şi soţia sa Svetlana au asistat la slujba de Crăciun în catedrala Iisus Hristos Mântuitorul din Moscova, oficiată de patriarhul rus Kiril. Din partea acestuia din urmă a venit însă cea mai mare surpriză. Liderul Bisericii Ortodoxe ruse a declarat că Preşedinţia ar trebui să asculte manifestanţii şi să îşi ajusteze politicile. Într-un mesaj televizat transmis cu ocazia Crăciunului, patriarhul Kirill a avertizat că va fi „un semn foarte prost” dacă autorităţile vor ignora protestatarii. „Principalul aspect este traducerea protestelor exprimate corect în ajustarea politicii”, a subliniat patriarhul Kirill. „Dacă autorităţile rămân insensibile la proteste, este un semn foarte rău, un semn al inabilităţii autorităţilor de a se adapta”, a adăugat acesta, precizând că nu poate lua nicio parte în disputa electorală. În mod tradiţional, în ultimii ani, Biserica are legături strânse cu Kremlinul. Nu este clar dacă acesta este primul comentariu al patriarhului privind protestele care au afectat Moscova luna trecută, însă analiştii ruşi spun că este neaşteptat oricum. Ultimul miting de amploare, ce a avut loc în 24 decembrie, a strâns până la 100.000 de persoane în centrul Moscovei, cea mai amplă manifestaţie după căderea Uniunii Sovietice. Participanţii au protestat faţă de modul de desfăşurare a alegerilor legislative din 4 decembrie, considerate un test pentru sistemul electoral, înainte de prezidenţialele din martie.