Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat prin telefon, ieri, cu omologul său sirian, Bashar al-Assad. Convorbirea a avut loc la iniţiativa părţii ruse, a precizat Preşedinţia Rusiei, subliniind că principalele teme au fost organizarea conferinţei internaţionale de pace Geneva II, neutralizarea arsenalului chimic sirian şi situaţia umanitară din Siria. Rusia este principalul susţinător internaţional al regimului Bashar al-Assad. Bashar al-Assad a mulţumit Rusiei pentru ajutorul oferit poporului sirian, a precizat Kremlinul.
Tot ieri, liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, aliat necondiţionat al regimului de la Damasc, a afirmat că puternicul său partid îşi va continua lupta împotriva rebelilor, alături de armata lui Bashar al-Assad. Hezbollah, singurul partid libanez care are un arsenal puternic, afirmă că lupta sa alături de regimul sirian urmăreşte ”combaterea extremiştilor sunniţi care ameninţă minorităţile religioase precum şiiţii şi creştinii”. Liderul Hezbollah s-a exprimat în faţa a mii de şiiţi libanezi care au ieşit în stradă la apelul partidului, pentru a comemora Ashura. Aceste rare apariţii publice ale lui Hassan Nasrallah au loc în timp ce fiefurile partidului şiit au fost afectate de două atacuri sângeroase fără precendent. O mare de oameni a invadat străzile periferiei sudice a Beirutului, fieful puternicului partid şiit armat. Ashura comemorează moartea lui Hussein, nepotul lui Mahomed, ucis în secolul al VII-lea, la Kerbala, în Irak, de trupele califului dinastiei omeiazilor, o crimă aflată la originea celei mai importante schisme din lumea musulmană, între şiiţi şi sunniţi. Bărbaţi, femei şi copii îmbrăcaţi în negru, în semn de doliu, au defilat pe străzile de la periferia suprapopulată, unii având pe frunte bentiţe pe care era scris numele Hussein. Armata libaneză, prezentă pentru prima dată la periferia de sud după atentate, a mobilizat tancuri. Fiefurile Hezbollah sunt considerate stat în stat de criticii acestui partid care a mobilizat, în paralel, puternicul său serviciu de securitate, cu ocazia Ashura.
Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar alte 22 au fost rănite într-un atac cu obuze şi în explozia a două bombe în centrul Damascului, în apropiere de Moscheea Omeiazilor, anunţă agenţia oficială SANA, care atribuie atacurile insurgenţilor. Siria se confruntă din martie 2011 cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.