Vladimir Putin cere Gazprom să reducă imediat volumul de gaz către Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vladimir Putin cere Gazprom să reducă imediat volumul de gaz către Ucraina

Externe 06 Ianuarie 2009 / 00:00 420 accesări

Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat companiei Gazprom să reducă imediat volumul de gaz livrat către Ucraina, ca răspuns la prelevările ilegale de gaz de care Moscova acuză Kievul. Începînd de la 1 ianuarie, 63,5 milioane de metri cubi de gaz au fost furaţi de Ucraina, a declarat preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, în cadrul unei întîlniri cu Putin, în faţa presei. Întrebat de Putin ce măsuri intenţionează să ia în această situaţie, Miller a menţionat o propunere de reducere a volumului de gaz livrat la frontiera ruso-ucraineană cu o valoare echivalentă celei furate.

Preşedintele companiei ruse Gazprom a fost convocat, luni, la reşedinţa premierului Vladimir Putin, din apropiere de Moscova, pentru a discuta despre criza gazului dintre Rusia şi Ucraina. Directorul grupului rusesc controlat de stat, cel mai mare producător şi exportator de gaz din lume, s-a prezentat la locuinţa fostului preşedinte rus din Novo Ogarevo, o suburbie a Moscovei, la ora locală 13.30 (12.30 ora României). Şi presa a luat parte la reuniune. Duminică seara nu se prefigura nicio soluţie la diferendul dintre Moscova şi Kiev, care se acuză reciproc de furt şi de manipulare şi încearcă fiecare să obţină sprijinul UE. UE s-a abţinut, însă, să ia o poziţie, pe de o parte din cauza lipsei de transparentţă a contractelor de tranzit şi livrare de gaz dintre cele două ţări, iar pe de alta pentru a nu complica şi mai mult relaţiile sale cu Rusia. În 1 ianuarie, Rusia a suspendat aprovizionarea cu gaz a fostei republici sovietice, după ce negocierile privind preţul pentru anul 2009 şi datoriile Ucrainei au eşuat. Rusia a cerut, duminică, UE să supravegheze tranzitul gazului rusesc pe teritoriul ţării vecine şi a promis că va creşte volumele de gaz livrate pentru a compensa pierderile pe reţeaua din Ucraina. Reacţionînd la acest apel, un purtător de cuvînt al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas, a subliniat din nou că UE nu intenţionează să se implice în acest diferend comercial bilateral. Însă, o delegaţie a UE a sosit, luni, la Kiev, pentru a discuta despre criza gazului dintre Ucraina şi Rusia, care a perturbat aprovizionarea energetică a mai multor ţări din Europa, printre care şi România.

România, Polonia, Turcia, Bulgaria, Cehia şi Croaţia au constatat o scădere a volumului de gaz rus importat prin Ucraina. În aceste condiţii, Gazprom şi-a luat angajamentul să compenseze, suplimentînd cantitatea destinată Europei.

Taguri articol


12