Vladimir Putin face uz de prerogativele sale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vladimir Putin face uz de prerogativele sale

Externe 03 Septembrie 2007 / 00:00 651 accesări

Preşedintele rus a fixat prin decret data de 2 decembrie pentru alegerile parlamentare, dînd startul numărătorii inverse pînă la scrutinul privit ca o repetiţie generală a alegerilor prezidenţiale din 2008. Scrutinul ce va stabili componenţa Dumei de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului, este considerat drept o repetiţie pentru viitoarele alegeri prezidenţiale, în condiţiile în care Vladimir Putin urmează să-l desemneze pe cel pe care îl va susţine pentru funcţia de preşedinte. Sondajele de opinie arată că noul Parlament va fi dominat de partidele pro-Kremlin Rusia Unită şi Rusia Corectă, alături de Partidul Comunist şi, probabil, partidul naţionalist LDPR. Opoziţia liberală, influentă în anii \'90, dar în prezent marginalizată, ar putea să nu obţină numărul necesar de voturi pentru a intra în Duma de stat. OSCE va trimite observatori.

Tot data de 2 decembrie a fost aleasă şi pentru organizarea referendumului în Cecenia, pentru modificarea Constituţiei în sensul prelungirii mandatelor de preşedinte şi parlamentar de la patru la cinci ani şi reducerii numărului de deputaţi. Parlamentul ar putea primi, de asemenea, prerogative de modificare a Constituţiei, în special în ceea ce priveşte modul de desemnare a şefului statului. După un prim conflict armat din 1994-1996, un nou război a izbucnit în 1999 în Cecenia, între separatişti şi forţele ruse. Autorităţile ruse, care îşi califică intervenţia în Cecenia drept o “operaţiune antiteroristă”, au afirmat de mai multe ori că rebelii ceceni sînt sprijiniţi de mercenari arabi.

Lupta împotriva terorismului este un subiect extrem de sensibil pentru autorităţile de la Moscova. Tot din decembrie, Rusia va desfăşura din nou rachete balistice intercontinentale, ca parte a programului lui Vladimir Putin de modernizare a sistemului de apărare nucleară. Desfăşurarea intervine în contextul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi SUA provocate de planurile americane de desfăşurare a elementelor scutului antirachetă în estul Europei. Rusia susţine că planul reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale. Racheta mobilă Topol-M, parte a noii generaţii de arme despre care Rusia spune că-i va asigura securitatea în următorii 20-30 de ani, va fi desfăşurată în oraşul Teikovo, la 240 kilometri la nord-est de Moscova. Primul eşalon a fost desfăşurat în decembrie 2006. Nu există informaţii privitoare la numărul rachetelor ce urmează să fie amplasate. Racheta Topol-M de 22 de metri este un dispozitiv balistic intercontinental cu un singur focos. A fost concepută după prăbuşirea URSS şi ulterior modernizată. Poate fi lansată şi de pe lansatoare mobile, ce pot fi camuflate şi ascunse în zone împădurite. Împreună cu racheta RS-24 cu mai multe focoase, ce va fi desfăşurată în următorii ani, va forma baza apărării ruse în acest domeniu. Oficialii ruşi au declarat că decizia SUA de a se retrage din Tratatul privitor la rachetele antibalistice ce data din era sovietică şi de a amplasa elemente ale scutului antirachetă în Europa a accelerat dezvoltarea rachetelor RS-24.



12