Vladimir Putin, în ofensivă retorică împotriva SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vladimir Putin, în ofensivă retorică împotriva SUA

Externe 01 Iunie 2007 / 00:00 654 accesări

Preşedintele rus a atacat implicit SUA, joi, într-o conferinţă de presă la Moscova, denunţînd tentativele de “dictat şi imperialism” în afacerile internaţionale şi declarînd că testarea noii rachete balistice ruse a fost un răspuns la acţiunile unilaterale ale anumitor ţări. “Lumea s-a schimbat şi au existat tentative de a o face unipolară. Unii actori ai afacerilor internaţionale au vrut să-şi dicteze dorinţa întregii lumi”, a declarat liderul de la Kremlin. “Am semnat şi ratificat Tratatul pentru Forţele Convenţionale în Europa şi îl respectăm. Ne-am repoziţionat dincolo de Urali toate armele grele, ne-am redus forţele militare la 300.000 de oameni. Iar partenerii noştri? Ei umplu Europa Centrală de noi armamente. O nouă bază în Bulgaria, încă una în România, interceptoare în Polonia, radar în Cehia”, a enumerat acesta.

Casa Albă a reacţionat imediat, respingînd acuzaţiile şi pledînd pentru “dialog faţă în faţă”. Ca semn al situaţiei delicate dintre SUA şi Rusia, Condoleezza Rice a renunţat, joi, să mai susţină un discurs prevăzut despre Rusia la o conferinţă la sediul OSCE de la Viena. Şefa diplomaţiei americane s-a limitat să vorbească despre istoricul organizaţiei. Jurnaliştii care o însoţeau şi care ar fi trebuit să primească o copie a discursului despre Rusia nu au mai primit nimic. Declaraţiile preşedintelui Putin intervin, după ce Rusia a testat în premieră, marţi, o rachetă RS-24, ce poate fi armată cu pînă la zece focoase diferite. RS-24 este o rachetă balistică intercontinentală termonucleară şi ar trebui să înlocuiască modelele mai vechi SS-18 şi SS-19 pînă în 2050. RS-24 este versiunea rusească echipată cu MIRV (mai multe focoase nucleare purtate de o singură rachetă balistică intercontinentală) a RT-2UTTH Topol M. Racheta a fost lansată de la cosmodromul militar din Plesseţk, în nord-vestul Rusiei. Aceasta şi-a atins ţinta, în Kamceatka, la mai mult de 6.000 de kilometri. Topol-M, numită SS-27 de NATO, este o rachetă strategică mobilă de 22,7 metri lungime, cu un diametru de 1,95 metri şi o greutate de 47,2 tone.

Atacurile lui Putin şi ale altor oficiali ruşi intervin înainte de summit-ul G8 din Germania, din perioada 6-8 iunie, în cursul căruia preşedinţii Bush şi Putin se vor întîlni. “Războiul Rece” al declaraţiilor pare să pregătească o confruntare ce va avea loc, fără îndoială, între Rusia şi SUA, pe marginea mai multor dosare - Kosovo, scutul antirachetă, intrarea Rusiei în OMC, Iranul. Şi înţepăturile dintre şefii diplomaţiilor americană şi rusă au marcat reuniunea ministerială a G8. Divergenţele dintre secretarul de Stat, Condoleezza Rice şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în majoritatea subiectelor de pe ordinea de zi au otrăvit atmosfera de la Postdam, în Germania. Conferinţa de presă finală de la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe G8 s-a transformat într-o confruntare. În pofida zîmbetelor de faţadă, între cei doi s-au făcut acuzaţii, s-au schimbat adjective nu prea flatante şi fiecare a ţinut să aibă ultimul cuvînt. Ministrul britanic Margaret Beckett, aşezată între cei doi, părea să se simtă stingherită. Impresia lăsată a fost atît de proastă, încît Condoleezza Rice a cerut din nou cuvîntul la finalul conferinţei de presă, pentru a aminti că SUA a anunţat o întîlnire între Bush şi Putin, la 1 şi 2 iulie. Şefa diplomaţiei americane a încercat să încheie cu umor, provocîndu-l pe Serghei Lavrov să pronunţe corect numele locului unde va avea loc întîlnirea - Kennebunkport. Efortul nu i-a reuşit însă, pentru că omologul său, care vorbeşte perfect engleză, a pronunţat cuvîntul fără cusur şi a remarcat că acolo vor fi discutate toate subiectele de divergenţă.



12