Vineri, pentru prima dată de la revenirea la putere a protejatului său, Viktor Ianukovici, preşedintele rus a efectuat o vizită oficială în Ucraina. Vizita are loc pe fondul creşterii tensiunilor dintre şeful statului şi cel al Guvernului. Ultima întîlnire dintre preşedintele rus şi cel ucrainean a avut loc în 2004, după ce Viktor Iuşcenko a cîştigat alegerile convocate în urma Revoluţiei Portocalii, în faţa rivalului său politic, actualul premier al Ucrainei, Viktor Ianukovici, sprijint de Kremlin. Preşedintele rus a sosit la Kiev pentru a purta o serie de discuţii cu Viktor Iuşcenko pe tema dosarelor sensibile în relaţiile bilaterale, printre care şi sectorul militar.
În prezent, Viktor Iuşcenko este tot mai marginalizat de rivalul său. Parlamentul ucrainean a votat recent demiterea ministrului Afacerilor Externe, un aliat al preşedintelui, care a calificat decizia drept ilegală. Preşedintele Viktor Iuşcenko a ţinut să-l asigure pe omologul său de la Moscova că aderarea ţării sale la NATO nu va modifica relaţiile dintre Ucraina şi Rusia. "Cred că relaţiile nu se vor schimba din punct de vedere strategic. Doar nuanţele se pot schimba, însă acestea depind de înţelegerea mutuală", a declarat Viktor Iuşcenko, partizan fervent al integrării în NATO, care a generat cea mai mare nemulţumire a Kremlinului. Rusia, a cărei flotă din Marea Neagră îşi are în prezent sediul în sudul Ucrainei, îşi poate pune întrebări cu privire la consecinţele aderării acestei foste republici sovietice la NATO, în special în legătură cu eventuala instalare în Ucraina a bazelor militare ale unei ţări terţe. "Ucraina are răspunsuri la toate aceste întrebări, ce vor ameliora relaţia cu Rusia, în loc să le complice", a adăugat preşedintele ucrainean.
În pofida aspiraţiilor sale euro-atlantice, autorităţile de la Kiev doresc să continue cooperarea militaro-tehnică cu Moscova. Ucraina este pregătită să ofere Rusiei garanţii de securitate şi stabilitate pentru elaborarea şi producerea în comun cu Ucraina a armamentelor moderne. Ideea aderării Ucrainei este departe de a fi acceptată unanim în Ucraina, mai mult de jumătate din populaţie opunîndu-se acestei integrări, potrivit sondajelor.