Vladimir Putin revine la Kremlin din primul tur

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Maraton electoral

Vladimir Putin revine la Kremlin din primul tur

Externe 05 Martie 2012 / 00:00 382 accesări

UN REZULTAT SCONTAT Alegerile prezidenţiale din Rusia au început odată cu deschiderea urnelor în Kamceatka din Extremul Orient rus şi s-au desfăşurat pe durata a 21 de ore. Au fost aşteptaţi la urne circa 109 milioane de alegători de pe teritorii care se întind pe nouă fuse orare. Au fost deschise 94.330 de secţii de votare pe întreg teritoriul Rusiei, ordinea publică fiind asigurată de 380.000 de poliţişti. În total, la organizarea alegerilor au fost antrenate un milion de persoane. Cinci candidaţi s-au înfruntat în alegerile cu valoare de referendum pentru favoritul Vladimir Putin. Pentru oficialii ruşi era important să se asigure un număr suficient de secţii de votare pentru cetăţenii cu drept de vot de oriunde. Astfel, alegătorii ruşi din România sau cei care s-au aflat pe teritoriul ţării noastre au putut vota la una din secţiile de votare din Bucureşti şi Constanţa. La secţia de votare din Bucureşti care a funcţionat în sediul şcolii de pe lângă ambasada Federaţiei Ruse s-a prezentat peste 200 de persoane, majoritatea declarându-se încrezătoare într-o schimbare. În Constanţa, erau înscrişi 63 de cetăţeni care au putut vota la sediul Consulatului General. Dintre aceştia, 11 persoane vârstnice şi-au putut exprima votul într- o urnă mobilă care a plecat de la Constanţa în judeţele Galaţi şi Brăila. Până şi cei trei cosmonauţi ruşi de pe Staţia Spaţială Internaţională au votat printr-o procedură specială, vineri, sub supravegherea reprezentanţilor Comisiei Electorale Centrale şi a jurnaliştilor. Cosmonauţilor li s-a permis să voteze pentru prima dată de către fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, la sfârşitul anilor \'80.

Rezultatul numărătorii parţiale a confirmat victoria lui Vladimir Putin, care ar fi fost ales din primul tur de scrutin, cu 62,3% din voturi, potrivit primelor rezultate difuzate de Comisia Electorală Centrală imediat după închiderea secţiilor de votare. Datele reflectă rezultatele după centralizarea a 18% din voturi. Premierul rus este urmat de liderul comunist Ghennadi Ziuganov cu 17,6% din voturi. Pe locul al treilea se clasează ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, cu 7,8% din sufragii. Miliardarul Mihail Prohorov a întrunit 7,5% din sufragii, iar liderul Rusiei Juste, de centru-stânga, Serghei Mironov, 3,7%. Peste 56% dintre cetăţenii ruşi cu drept de vot s-au prezentat la urne până la 18,00 ora Moscovei, cu trei ore înainte de încheierea alegerilor. Circa 100.000 de susţinători ai lui Vladimir Putin se strânseseră în piaţa Manege, vis-a-vis de Kremlin, pregătindu-se să sărbătorească victoria.

SUSPICIUNI DE FRAUDE Partidele de opoziţie şi un ONG rus au denunţat fraude în mai multe secţii de vot din Rusia, în primele ore ale derulării scrutinului. “Aceleaşi persoane votează în secţiile numărul 2164 şi 2166 din Moscova”, a anunţat pe site-ul său partidul democrat Iabloko. La Vladivostok, în secţia 155, alegătorii au descoperit la venire că au votat deja, a adăugat formaţiunea, al cărei candidat, Grigori Iavlinski, a fost descalificat din cursă la sfârşitul lunii ianuarie, din cauza unor nereguli descoperite la strângerea celor două milioane de semnături necesare. Şi Partidul Comunist a denunţat o serie de fraude. Potrivit observatorilor săi, într-o secţie de vot din regiunea Kirov, în estul Moscovei, un vraf de buletine de vot a fost aruncat în urmă. ONG-ul Golos, care a creat o hartă interactivă a fraudelor pe site-ul său, anunţa mai multe sute de nereguli.

Circa 600.000 de ruşi se înregistraseră ieri pe site-ul webvybory2012.ru , care a transmis derularea scrutinului, a anunţat şeful Comisiei Electorale din Moscova, Valentin Gorbunov. Circa 100.000 de persoane au urmărit online alegerile numai la Moscova. Pentru a urmări transmisiunea online o persoană trebuia să se înregistreze pe site până sâmbătă. Milioane de camere video de supraveghere au fost instalate în cele 95.000 de secţii din ţară, pentru ca oricine să poată urmări votul din orice secţie pe internet. Instalarea a costat între 10 şi 15 miliarde de ruble, circa 319 - 478 milioane de dolari. În urma acuzaţiilor de fraude apărute după legislativele din decembrie, până la 176.000 de observatori erau aşteptaţi la secţiile de vot. Scrutinul a fost monitorizat de 685 de observatori internaţionali, trimişi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Acestora li se adaugă zeci de mii de observatori din partea celor cinci candidaţi la preşedinţia Rusiei şi a organizaţiilor neguvernamentale Golos, Cetăţeanul Observator.

O PREZENŢĂ SIGURĂ Vladimir Putin a votat după ce a dormit bine şi a făcut sport. Favoritul cursei prezidenţiale şi-a exprimat opţiunea electorală ultimul între cei cinci candidaţi. “Am dormit bine, am făcut nişte exerciţii fizice şi apoi am venit aici”, le-a spus Putin jurnaliştilor. “Sper să fie o rată de participare bună, bineînţeles”, a adăugat acesta. Vladimir Putin şi soţia sa, Liudmilla, văzută rareori în public în ultimii ani, au votat la Academia rusă de Ştiinţe. La scurt timp după plecarea lui Putin, trei femei fără bluze, pe pieptul cărora scria “Fur pentru Putin”, au intrat în secţia de vot scandând sloganuri anti-guvernamentale. Femeile, care au fost reţinute imediat de poliţie, au declarat presei că sunt activiste din gruparea ucraineană Femen, cunoscută pentru protestele topless, care au avut loc în cele mai dificile condiţii meteo.

La secţia 2634, din vestul Moscovei, unde actualul şef de stat, Dmitri Medvedev, a votat, numărul agenţilor de pază şi al poliţiştilor îl depăşea pe cel al alegătorilor. Acesta s-a pronunţat pentru stabilitate. Stabilitatea este asociată în Rusia cu Vladimir Putin, aflat de 12 ani la putere şi creditat, potrivit ultimului sondaj al Institutului VŢIOM, cu 60% din opţiunile electoratului. Favoritul net al acestui scrutin, premierul Putin a anunţat că, dacă va fi ales preşedinte, îi va oferi lui Medvedev postul de şef al Guvernului.

INCIDENTE Printre incidentele semnalate a fost moartea a doi bărbaţi, care au făcut atac de cord în două secţii de vot. Un bărbat de 65 de ani, membru al comisiei electorale din Zelenograd, în nordul Moscovei, a ieşit să fumeze cu câteva minute înainte de deschiderea secţiei de vot. A făcut infarct şi a murit înainte să ajungă ambulanţa. Un alt bărbat, de 53 de ani, care fusese externat cu două zile înainte de alegeri, a murit tot în urma unui infarct după ce a votat la o secţie de vot din Omsk, în vestul Siberiei.

Zece înotători la copcă au votat aproape dezbrăcaţi în regiunea Altai din Siberia, după care au făcut câteva figuri acrobatice. Alegătorii, îmbrăcaţi doar în costum de baie, au adus simbol lor, un urs polar de pluş, la o secţie de vot din Barnaul. Temperatura afară era de minus 2 grade Celsius. Nu este prima dată când cei zece au venit la vot în slip. “Am votat aşa deja de patru ori şi intenţionăm să mobilizăm toţi înotătorii la copcă din Siberia pentru următoarele alegeri şi să votăm simultan în oraşele noastre”, a afirmat Aleksandr Zeleneţki, liderul Asociaţiei de înotători la copcă Urşii Polari, adăugând că obiectivul lor este să promoveze sportul şi un stil de viaţă sănătos. Înotătorii se bucură de popularitate în rândul localnicilor, cărora le place să fie fotografiaţi cu ei.

MĂSURI STRICTE Poliţia din Moscova a avertizat încă de sâmbătă că nu va tolera provocări în timpul alegerilor prezidenţiale şi că va pedepsi orice acţiune ilegală. Şeful Direcţiei de Interne din Moscova, Vladimir Kolokolţev, a afirmat că poliţia nu se va implica în procesul electoral, dar va sancţiona încălcările, inclusiv din partea comisiilor de la secţiile de votare. Tensiunile nu vor lipsi cu siguranţă. Electoratul care militează pentru statornicie este foarte diferit: aici se încadrează atât elitele mulţumite de traiul pe care îl duc şi care se tem că orice schimbare le-ar periclita situaţia socială, cât şi masele în memoria cărora este vie criza anilor \'90 şi care ştiu că se poate şi mai rău. Tinerii, însă, se pronunţă pentru schimbare şi libertăţi, dar susţin că alegerile nu le oferă şansa unei opţiuni reale.



12