Liderul comunist, Vladimir Voronin a criticat România şi formaţiunile pro-europene de la Chişinău, la o întâlnire cu miniştii de Externe din Polonia şi Suedia, cărora le-a spus că ”a avut loc o substitire a procesului de integrare europeană cu cel de integrare în România”. În acelaşi timp, liderul comunist a criticat şi poziţia UE faţă de guvernarea europeană de la Chişinău. ”În relaţia cu Alianţa, adică cu actuala putere de la Chişinău, UE pornea probabil de la ipoteza că această guvernare este eternă”, a afirmat Voronin. El a acuzat că ”UE nu observă eşecurile Alianţei şi ignoră cu desăvîrşire opoziţia, represiunile fără precedent împotriva mass-media”. Totodată, Voronin a declarat că ”UE ignoră declaraţiile şocante, antieuropene şi acţiunile conducerii ţării vecine, România, în atitudinea ei faţă de R. Moldova. În perioada electorală au fost demonstrate deschis simpatiile politice ale UE. Nu vorbim doar de Băsescu”. El a făcut, de asemenea, referire la comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, plângându-se că ”acesta l-a felicitat pe liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, pentru victoria în alegerile din 28 noiembrie, deşi învingător a ieşit alt partid, precum prea bine se cunoaşte”.
Fostul preşedinte a menţionat totuşi că ”în procesul dialogului care are loc între PCRM şi Partidul Democrat s-a găsit înţelegere”. Pe de altă parte, liderul PCRM l-a criticat pe liderul PLDM, Vlad Filat, în contextual discuţiilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare la Chişinău. ”Ar fi foarte rău dacă actualul prim-ministru va încerca în continuare să formeze majoritatea folosind argumentul forţei, inclusiv a forţei poliţieneşti. Noi considerăm că utilizarea unor asemenea argumente nu ne va apropia de stabilitatea dorită şi de realizarea unei înţelegi politice”. Voronin a explicat însă cât de importantă este pentru comunişti apropierea de UE. În plus, el a spus că toate alegerile care au avut loc în R. Moldova când PCRM a fost la guvernare au fost declarate de instituţiile internaţionale ca fiind libere şi democratice. Preşedintele PCRM a apreciat, de asemenea, că ”viitoarea guvernare trebuie nu numai să depună maximum eforturi pentru a stabili, în fine, relaţii fructuoase cu Romania, ci să depăşească şi rusofobia, nenumăratele conflictele stupide cu Rusia, dar şi să repună în rolul şi însemnătatea sa opţiunea europeană întru modernizarea R. Moldova”.
La rândul lor, Radislaw Sikorski şi Carl Bildt au apreciat faptul că în R. Moldova există un consens principial în ceea ce ţine de integrarea europeană a ţării şi au exprimat speranţa că indiferent de viitoarea configuraţie a puterii, acest consens va rămâne valabil.