Vladimir Voronin a prezentat succesele guvernării comuniste

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vladimir Voronin a prezentat succesele guvernării comuniste

Externe 27 August 2009 / 00:00 377 accesări

Guvernul de la Chişinău condus de Zinaida Greceanîi şi-a prezentat miercuri demisia, după două luni şi jumătate de activitate, în urma validării de către Curtea Consituţională a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, urmînd să asigure interimatul pînă la votarea noului Executiv. Preşedintele Voronin, care a fost prezent la şedinţa Guvernului în timpul căreia Executivul şi-a prezentat demisia, a avut un discurs incoerent şi bogat în perle care au stîrnit de mai multe ori hohotele de rîs ale jurnaliştilor din sala de presă. Transmisia din sala de şedinţă a fost întreruptă însă la mijlocul discursului lui Voronin, iar angajaţii serviciului de presă au acuzat probleme tehnice, remediate abia spre sfîrşitul şedinţei.

Guvernul Greceanîi 2 a fost învestit în funcţie la 10 iunie de către majoritatea comunistă din Parlamentul moldovean, păstrîndu-şi aproape intactă componenţa cabinetului Greceanîi 1. Cabinetul Greceanîi 2 a fost investit în condiţiile în care Parlamentul ales la 5 aprilie eşuase în mod repetat să-l aleagă pe şeful statului, ceea ce însemna dizolvarea în scurt timp a Legislativului şi convocarea de alegeri anticipate. Zinaida Greceanîi i-a mulţumit preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin pentru că “a ghidat cu înţelepciune activitatea ramurii executive”. Vladimir Voronin, la rîndul său, a adus elogii cabinetului Greceanîi, dar a subliniat în special succesele guvernării comuniste pe ansamblu. Un al doilea domeniu lăudat a fost “calitatea procesului educaţional”. Menţionînd că în anul 2000 (înainte de venirea comuniştilor la putere) “toţi vroiau să scoată bani din copii şi părinţi”, Voronin a subliniat că fruntaşii comunişti au hotărît problema altfel şi în prezent 70% din instituţiile de învăţămînt sînt finanţate de stat. Comuniştii au redus drastic numărul de studenţi care pot învăţa cu taxă, astfel încît în acest an o bună parte din absolvenţii de licee nu şi-au putut continua studiile. Vladimir Voronin declarase anterior că “ţara are nevoie şi de tractorişti şi strungari, nu doar de profesori şi jurişti”.

Nu a trecut cu vederea nici situaţia din agricultură. Menţionînd că “pe vremea democraţilor” în R.Moldova se ara cu boii, se semăna cu detskaia kaliaska (căruciorul pentru copii), se înhămau oamenii la plug, liderul comunist a spus că după opt ani de guvernare ai PCRM în ţară sînt 10.000 de tractoare şi multă tehnică agricolă. Succesele guvernării comuniste au vizat şi domeniul extern. „Acum nimeni nu mai întreabă unde e Moldova. Toată lumea ne cunoaşte şi ne respectă”, a spus Voronin. Der altfel, programul cabinetului Greceanîi 2 anunţa la învestire drept obiectiv major declarat “menţinerea Moldovei pe harta lumii”, Partidul Comuniştilor continuînd astfel linia agresivă începută după alegerile din aprilie de acuzare a forţelor din interiorul şi din afara R.Moldova de tentative de distrugere a statalităţii moldovene.

Nu s-a vorbit însă despre o altă realizare a Guvernului Greceanîi 2, impunerea de vize pentru cetăţenii români. Din cauza regimului de vize, mai mulţi artişti, interpreţi şi oameni de cultură din România nu vor putea participa la festivităţile prilejuite de Ziua Limbii Române, care va fi marcată pentru a 20-a oară la Chişinău. Tradiţional, oameni de cultură, artişti, scriitori din România veneau în fiecare an la Ziua Limbii Române, pentru a participa la diverse activităţi organizate de Ministerul Culturii, Primăria Chişinău, Biblioteca Naţională, Uniunea Artiştilor Plastici.



12