Preşedintele în exerciţiu al R.Moldova este pe cale să anunţe data alegerilor parlamentare anticipate, dar face tot posibilul să ascundă starea deficitară în care se află ţara. Vladimir Voronin nu i-a permis ministrului Economiei, Igor Dodon, să dezvăluie care este cuantumul datoriei externe a ţării, invocînd secretul de stat. În şedinţa Parlamentului, deputatul liberal Mihai Ghimpu l-a întrebat pe ministrul Economiei, care este valoarea datoriei externe a ţării. A intervenit imediat Vladimir Voronin, care este şi preşedinte al Parlamentului, spunînd: „Nu are voie, este secret de stat!”.
Parlamentul moldovean a aprobat în prima lectură, cu 59 de voturi pentru, proiectul de lege înaintat de PCRM în legătură cu modificarea articolului 76 din Codul Electoral, în scopul reducerii duratei procedurilor electorale. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în cel mult 45 de zile de la stabilirea datei cu privire la desfăşurarea scrutinului anticipat. Astfel, Vladimir Voronin, a anunţat că săptămîna viitoare va stabili data alegerilor parlamentare anticipate. Cel mai probabil, data alegerilor va fi fixată în cursul următoarei şedinţe a Parlamentului, programată pentru 15 iunie. Totodată, Curtea Constituţională din R.Moldova a constatat că elementele prezentate de preşedintele în exerciţiu pentru dizolvarea Parlamentului şi convocarea alegerilor anticipate corespund prevederilor legale şi justifică procedurile care vor urma. Concomitent, mai mulţi deputaţi comunişti au propus o iniţiativă legislativă ce prevede reducerea pragului electoral necesar intrării în Parlament de la 6 la 5%, proiectul fiind avizat pozitiv de către comisia parlamentară de profil. De asemenea, potrivit propunerii, prezenţa la urne necesară pentru validarea alegerilor va fi de 33,33 % plus unul dintre alegători faţă de 50% plus unul dintre alegători în prezent. În pauza şedinţei Parlamentului, Vladimir Voronin a plecat fără a anunţa asistenţa, dezbaterile fiind coordonate în continuare de vicepreşedintele Legislativului, Vladimir Ţurcan.
Pe de altă parte, deputatul Partidului Comuniştilor Mark Tkaciuk a declarat că Alianţa Moldova Noastră (AMN) convenise la 3 iunie, data alegerilor prezidenţiale, asupra unei coaliţii cu PCRM, dar şi-a schimbat poziţia în urma unui telefon de la o persoană din afara ţării. Acesta a declarat că la fiecare dintre întîlnirile avute cu Serafim Urechean, cel din urmă era de acord cu toate argumentele aduse de membrii grupului de negocieri. „Domnul Urechean şi mai mulţi reprezentanţi ai facţiunii sale au fost sunaţi de unul şi acelaşi abonat din afara ţării şi poziţia Alianţei Moldova Noastră s-a schimbat radical. Au mers la alegeri anticipate, care înseamnă de facto sinuciderea lor politică”, a conchis Tkaciuk. Potrivit deputatului, scopul vizitei lui Serafim Urechean la Moscova a fost departe de motivul invocat de liderul AMN, care a declarat că a fost la o zi de naştere a unui prieten. Anterior, şi preşedintele PPCD, Iurie Roşca, a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre o susţinere serioasă din afara ţării, care este acordată liderilor partidelor de opoziţie. Astfel, Iurie Roşca a subliniat că în timpul vizitei sale la Moscova, Serafim Urechean s-a întîlnit cu Grigore Karamalac, zis „Bulgarul”. Acesta s-a arătat sigur că această întrevedere a influenţat decizia lui Urechean de a nu vota la 3 iunie preşedintele ţării.
Liderii opoziţiei moldovene sînt fie vizaţi de campanii de presă negative, fie în închisoare în urma protestelor de la Chişinău. De exemplu, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost chemat vineri la sediul Procuraturii Generale din R.Moldova, unde i se va comunica faptul că este suspectat de organizarea protestelor violente de la începutul lunii aprilie. Dorin Chirtoacă a primit o citaţie prin care este chemat împreună cu avocatul său la Procuratura Generală. Potrivit primarului, citaţia precizează că urmează să fie catalogat drept suspect într-un dosar, fară a se oferi detalii. În schimb, procurorul Igor Popa, care instrumentează cazul, a declarat că Dorin Chirtoacă urmează să fie audiat şi ulterior ar putea fi recunoscut în calitate de suspect de organizarea violenţelor din 7 aprilie. Şi viceprimarul Chişinăului, Vlad Coteţ şi consilierul municipal Oleg Cernei susţin că au fost informaţi verbal că ar trebui să se prezinte la Procuratură.
Minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor comuniste
Deputaţii opoziţiei din Parlamentul de la Chişinău au respectat un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor comuniste, în contextul împlinirii, la 13 iunie, a 68 de ani de la primul val de deportări. Gestul lor nu a fost urmat şi de reprezentanţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), care au preferat să rămînă aşezaţi pe scaune. Comuniştii au refuzat în acelaşi timp şi includerea pe ordinea de zi, a iniţiativei propuse de Alianţa Moldova Noastră încă din data de 12 mai, privind înfiinţarea unei comisii parlamentare care să investigheze evenimentele produse în perioada 6-8 aprilie.