Delegația olimpică a Rusiei, lipsită de circa 100 de sportivi calificați, dar care s-au dopat ori sunt bănuiți de dopaj, a decolat joi spre Rio de Janeiro, unde în perioada 5-21 august 2016 se vor desfășura Jocurile Olimpice de vară. Îmbrăcați în costumații roșu cu alb, sportivii s-au reunit la aeroportul din Șeremetievo, la nord de Moscova, într-o atmosferă bună, în ciuda absenței a numeroși camarazi, interziși să participe la Jocurile Olimpice de către federațiile lor internaționale, care îi bănuiesc de dopaj.
„Ne-au înfuriat, dar în sensul bun al termenului. Ne vom lupta mai mult, pentru a dovedi că este dificil să rupi Rusia. Vom lupta pentru acești sportivi care nu pot merge la Jocurile Olimpice”, a declarat handbalista Polina Kuznețova. „Ne vom bate pentru noi, dar și pentru cei care nu au putut veni”, a avertizat Aleksei Korolev, antrenorul echipei feminine de volei a Rusiei. „Suntem în modul luptă”, a reafirmat tripla campioană olimpică la înot sincron Natalia Iscenko, în timp ce, în jurul ei, familiile sportivilor le ofereau flori și le urau călătorie plăcută. La aeroportul Șeremetievo s-a aflat și președintele Comitetului Olimpic Rus, Aleksandr Jukov, care i-a îndemnat pe sportivi „să își păstreze spiritul combativ și să nu dea atenție eventualelor insinuări și provocări”.
Rusia a stabilit ca voleibalistul Serghei Tetiuhin să poarte drapelul țării la festivitatea de deschidere a JO 2016. Tetiuhin va împlini 41 de ani în septembrie, dar încă evoluează la nivel înalt! El și-a anunțat retragerea din echipa națională după turneul olimpic de la Rio de Janeiro, însă își va continua activitatea la formația de club, Belogorie Belgorod. Palmaresul lui Tetiuhin cu naționala Rusiei cuprinde titlul olimpic la Londra 2012, plus argint la Sydney 2000 și bronz la Atena 2004 și Beijing 2008, un loc 2 la CM 2002 și cinci medalii la CE, de argint și bronz. A câștigat de patru ori Liga Campionilor (de trei ori cu Belgorod și o dată cu Dinamo Kazan) și a mai jucat de trei ori în Final Four, cucerind, de asemenea, Cupa CEV și CM al cluburilor. A fost de zece ori campion al Rusiei!
RUSIA A RĂMAS CU DOAR 6 CANOTORI DIN TOTALUL DE 28 CALIFICAȚI!
Reamintim că, pentru ca un sportiv rus să fie autorizat să participe la JO 2016, CIO a fixat duminică trei criterii: 1. să nu fi fost niciodată sancționat pentru dopaj, chiar dacă pedeapsa a fost deja efectuată; 2. să nu fi fost niciodată citat în raportul McLaren; 3. să prezinte teste antidoping negative și credibile. Mai mult de zece federații internaționale nu s-au pronunțat până acum, în condițiile în care din cele 387 de nume prezentate inițial de Comitetul Olimpic Rus (COR) pentru Rio au mai rămas doar 279 care pot spera să obțină o medalie în Brazilia.
Ultima federație internațională care a reacționat la cererea CIO este cea de canotaj (FISA), care a exclus 22 dintre cei 28 de canotori ruși calificați la JO 2016! Cu doar șase canotori eligibili, Rusia nu va putea prezenta la Rio decât o singură ambarcațiune, cea de patru rame fără cârmaci masculin, după ce inițial calificase cinci bărci.
Trei canotori au fost excluși încă de luni: Ivan Balandin (opt plus unu masculin), din cauza apariției sale în raportul McLaren, Anastasia Karabelșcikova (opt plus unu feminin) și Ivan Podșivalov (patru rame fără cârmaci masculin), sancționați pentru încălcarea regulamentelor antidoping în 2007 și 2008. Ceilalți 19 canotori au fost declarați neeligibili marți, din cauza controalelor antidoping lipsite de credibilitate efectuate de ei între 2011 și 2016. Este vorba despre Daniil Andrienko, Aleksandr Bogdacin, Alexei Vikulin, Aleksandr Kornilov, Dmitri Kuznețov, Aleksandr Kuleș, Elena Lebedeva, Elena Oriabinskaia, Iulia Popova, Ekaterina Potapova, Alevtina Savkina, Pavel Safonkin, Maxim Telințin, Anastasia Tihanova, Alexandra Fedorova, Aliona Șataghina, Semion Iaganov, Ksenia Iamaeva și Anastasia Ianina.
„Este o adevărată umilință! Aștept rezultatele discuțiilor dintre Comitetul Olimpic Rus și CIO. Vom continua lupta”, a reacționat președintele Federației Ruse de Canotaj, Veniamin But. După primele trei excluderi, federația rusă anunțase marți că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.
FISA a reatribuit locurile rămase libere Italiei (2), Greciei și Australiei, țări care s-au clasat în urma Rusiei la regatele de calificare. FISA este una din federațiile internaționale cele mai decise să aplice regulamentul în acest scandal de dopaj. După publicarea raportului McLaren, ea a început să reflecteze imediat la soarta sportivilor ruși, fără să aștepte o decizie a CIO, de unde și rapiditatea reacției sale.
Citește și:
Delegația Rusiei pentru Rio 2016 se „subțiază” pe zi ce trece...
CIO a decis să nu suspende Rusia, dar pune condiții sportivilor ruși ca să participe la JO 2016
TAS interzice atleților ruși să participe la Jocurile Olimpice din Brazilia
Sportivilor ruși le-ar putea fi interzisă participarea la JO 2016!
Rusia va afla în maximum șapte zile dacă participă sau nu la JO 2016