Vom avea 28 de ore de viscol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un nou cod portocaliu

Vom avea 28 de ore de viscol

Eveniment 29 Ianuarie 2014 / 00:00 2300 accesări

Viscolul a luat o pauză de-o zi în judeţul Constanţa, atât cât să dea răgaz instituţiilor să deszăpezească drumurile, să remedieze avariile la reţelele de electricitate şi să scoată maşinile blocate în zăpadă. Autorităţile au făcut un efort susţinut, iar lupta cu nămeţii nu a fost uşoară, mai ales că, până ieri, mai multe drumuri naţionale (trei), judeţene (opt) şi comunale (cinci) au fost închise. Timp de patru zile, în perioada 24 - 28 ianuarie, responsabilii cu deszăpezirea drumurilor au mobilizat forţe impresionante pentru a reda şoselele traficului. Spre exemplu, numai cei de la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa au scos la lupta cu troienele 68 de maşini şi utilaje şi 140 oameni. De asemenea, utilajele RAJDP au reuşit să deschidă calea pentru 12 ambulanţe şi 32 de autoturisme, cu 80 de oameni, în timp ce 17 autotrenuri au fost scoase din şanţ. „Am împrăştiat în toată această perioadă 1.500 tone de material antiderapant. În plus, cele două autoşenilate Helgeth ale noastre, cumpărate de Consiliul Judeţean Constanţa, au fost folosite în trei intervenţii. Două pentru sprijinirea angajaţilor Enel în remedierea defecţiunilor la reţelele electrice, iar în a treia situaţie, vehiculul Helgeth a fost folosit pentru aprovizionarea cu pâine a satului Dunăreni, care a fost izolat mai multe zile”, a spus directorul RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu. Ninsoarea puternică a determinat şi autorităţile din municipiul Constanţa să deszăpezească străzile, operaţiune pentru care au fost folosiţi 140 de oameni şi 120 de autospeciale. Pe de altă parte, în timpul viscolului, judeţul şi-a arătat principala vulnerabilitate - reţelele electrice ale Enel. Din cauza vântului puternic, zeci de localităţi au rămas, parţial sau total, fără curent electric, printre cei mai afectaţi fiind locuitorii din satele Gura Dobrogei (comuna Cogealac) şi Albeşti, care au stat fără curent electric zeci de ore.

A2, ultimul hop

Dacă, ieri la prânz, toate drumurile naţionale, judeţene şi comunale erau practicabile, dar în condiţii grele de iarnă, nu acelaşi lucru se putea spune despre Autostrada A2, care era închisă în cea mai mare parte a sa. Ieri seară, la ora 18.00, angajaţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) lucrau de zor la deszăpezirea şoselei. Directorul filialei de la Constanţa a CNANDNR, Marin Dima, a declarat că cele mai mari probleme au fost pe tronsonul Feteşti - Lehliu, în special pe sensul de mers spre Constanţa. „Încă de azi dimineaţă (n.r. - ieri) se acţionează cu 20 de utilaje. Este foarte dificil, pentru că troienele sunt mari”, a spus Dima.

Aseară, în jurul orelor 22.00, s-a dat drumul circulaţiei auto în mod controlat, în sensul că grupuri de maşini puteau circula în ambele direcţii cu antemergător al poliţiei, pe firul 1 al autostrăzii (sensul normal dinspre Feteşti spre Bucureşti).

O nouă rundă

Din păcate, vremea a acordat puţin timp de respiro drumarilor din Constanţa. Asta deoarece, de astăzi, se reîntoarce viscolul. Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu, valabilă astăzi pentru 14 judeţe din sud-estul ţării, plus Bucureşti. Avertizarea intră în vigoare de la ora 6.00 şi va dura până la ora 23.00. Astfel, potrivit meteorologilor, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei şi în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente şi viteza vântului la rafală va depăşi temporar 60 - 70 km/h. În judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea vor fi rafale de peste 70 - 80 km/h. Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi şi lapoviţe şi se va depune polei.



12