Vom avea Microrezervaţie europeană!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect româno-bulgar. Promovare peste hotare

Vom avea Microrezervaţie europeană!

Justiție 11 Iunie 2011 / 00:00 595 accesări

INVESTIŢII. Peste un an şi jumătate, Microrezervaţia Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa va avea o cu totul altă înfăţişare. Asta datorită proiectului european care a început deja să fie implementat în mini Delta Dunării amenajată la CMSN. Proiectul „Creşterea potenţialului şi organizare de facilităţi şi îmbunătăţirea infrastructurii turistice în regiunea transfrontalieră România - Bulgaria“ priveşte modernizarea Microrezervaţiei CMSN şi a Grădinii Zoologice din Dobrich - Bulgaria. Pe lângă instituţiile care au aplicat la proiect, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) şi Primăria Dobrich vor avea un rol important, fiind partenerii care vor asigura cofinanţarea de 2% din valoarea fără TVA a proiectului, dar şi TVA pentru 1,3 milioane euro. Din suma totală, părţii române îi revin 544 mii de euro, restul fiind alocaţi Zoo Dobrich. Directorul CMSN, Adrian Mînăstireanu, a explicat că ambele destinaţii turistice se vor promova activ şi reciproc.

ADĂPOSTURI MODERNIZATE. Fiind obiective turistice importante, atât partea română, cât şi cea bulgară doresc să reamenajeze circuitul turistic, să reorganizeze adăposturile de animale aducându-le la nivelul celor din statele dezvoltate. „Prin acest proiect, Microrezervaţia va avea un cabinet veterinar dotat cu instrumente fără de care nu ne vom mai putea desfăşura activitatea. Mai exact, vom achiziţiona un ecograf portabil, o masă chirurgicală pentruerbivore mari, microscoape, medii de cultură şi incubatoare pentru analiza sângelui“, a explicat Mînăstireanu. Noile adăposturi vor fi construite numai din lemn, iar acoperişurile din lemn, membrane hidroizolante şi stuf. De asemenea, vor fi redesenate aleile şi circuitul turiştilor şi se vor reloca anumite adăposturi pentru a oferi mai mult spaţiu unor specii de animale, în special cele ale erbivorelor mari (cerbul carpatin şi cerbul lopătar). Prin acelaşi proiect, CMSN va achiziţiona foarte multe păsări de apă.

REORGANIZAREA UTILITĂŢILOR. Nici partea de utilităţi nu a fost neglijată. În premieră pentru Microrezervaţie se va implementa o reţea de scurgere a apelor pluviale. „Acest loc a fost o mlaştină care a fost umplută cu pământ galben din demolări. Acest tip de pământ nu este unul permeabil, deci nu permite apei să se infiltreze. Noi am adus pământ vegetal, însă stratul este de maximum 50 de cm, iar dedesubt apa musteşte. Pentru a evita formarea de bălţi, prin acest proiect vom amenaja guri de captare a apelor pluviale care vor fi redirijate în lac. În acest fel se va mări evident şi confortul animalelor“, a completat directorul CMSN.



12