Vom avea un Guvern nou până la Crăciun

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Suspansul a luat sfârşit

Vom avea un Guvern nou până la Crăciun

Eveniment 21 Decembrie 2012 / 00:00 1361 accesări

AERISIRE Când toată lumea credea că lista noului Guvern, rezultată în urma negocierilor politice, este finalizată, a mai apărut o modificare. Trei dintre miniştrii anunţaţi miercuri de premierul desemnat Victor Ponta drept demnitari cu portofoliu figurau joi pe lista Cabinetului Ponta 2 trimisă la Parlament, dar şi presei, ca fiind fără ministere, devenind miniştri-delegaţi. Este vorba despre social democratul Constantin Niţă - ministru delegat pentru Energie, liberala Lucia Varga - ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, şi conservatoarea Maria Grapini - ministru delegat pentru IMM, Turism. În acest fel, noul Guvern va fi mai suplu, având doar 17 ministere. Premierul a arătat că Energia, IMM-urile şi Apele au devenit ministere delegate pentru a se face economii. De asemenea, Ponta a spus că Mircea Duşa a fost transferat de la Interne la Apărare deoarece PNL a avut prima opţiune pentru unul dintre aceste două ministere şi a decis să îl propună pe Radu Stroe la Interne, spunând că pentru Partidul Liberal este important să deţină acest minister. El a explicat astfel că acestea sunt \"nedreptăţile\" deciziilor politice.

CLARIFICĂRI Pentru că în presă au existat informaţii că CNANDR ar urma să fie mutat de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Ponta a fost întrebat unde rămâne compania drumurilor. El a arătat că ”autostrăzile trec la ministrul pentru Marile Proiecte” şi nu a dorit să facă şi alte precizări. În schimb, le-a spus jurnaliştilor că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va rămâne în continuare la Ministerul Finanţelor şi nu se vor face alte modificări. Totodată, ministrul propus la Sănătate, Eugen Nicolaescu, a declarat, mulţumit, că Raed Arafat va fi primul său adjunct la minister. El a dezvăluit că înainte de a accepta funcţia de ministru a avut o discuţie cu Arafat ca să vadă dacă poate conta pe sprijinul acestuia. Fondatorul SMURD nu şi-a mai dorit să ocupe portofoliul de la Sănătate pe motiv că este o funcţie politică.

ÎNŢELEGERILE RĂMÂN… ÎNŢELEGERI Doritorii de senzaţional au iscat la un moment dat zvonuri că liberalilor nu le-ar conveni ca unul din ministerele alocate PNL să devină satelit al altui minister, însă preşedintele PNL Crin Antonescu a dezminţit zvonurile, dând asigurări că în Uniunea Social Liberală (USL) nu există niciun fel de neînţelegeri cu privire la noua schemă a Guvernului. De altfel, şi Ponta a spus că liberalii nu au obiecţii faţă de atribuţiile acordate miniştrilor delegaţi, mai ales că cei trei noi miniştri delegaţi provin atât de la PSD, cât şi de la PNL şi PC. Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au fost convocate pentru această dimineaţă, la ora 09.00, urmând să fie stabilite audierile miniştrilor propuşi pentru Cabinetul Ponta 2. Chestorul senatului Ioan Chelaru a declarat, aseară, că audierile vor avea loc \"într-o oră din acea clipă\". Tot astăzi, se doreşte ca Guvernul să obţină votul de învestire în Parlament. La învestirea Executivului au fost invitaţi, potrivit protocolului, preşedintele Traian Băsescu şi Patriarhul Daniel. \"Instituţiile statului se respectă între ele, aici nu este vorba de persoane\", a spus premierul.

Lista completă a Guvernului desemnat:

1. Victor-Viorel Ponta - prim-ministru

2. Liviu Nicolae Dragnea - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale şi Administraţiei publice

3. Daniel Chiţoiu - viceprim-ministru, ministrul Finanţelor publice

4. Gabriel Oprea - viceprim-ministru fără portofoliu

5. Daniel Constantin - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale

6. Titus Corlăţean - ministrul Afacerilor Externe

7. Radu Stroe - ministrul Afacerilor Interne

8. Mircea Duşa - ministrul Apărării Naţionale

9. Mona Maria Pivniceru - ministrul Justiţiei

10. Rovana Plumb - ministrul Mediului şi Schimbărilor climatice

11. Varujan Vosganian - ministrul Economiei

12. Dan Nica - ministrul pentru Societatea informaţională

13. Eugen Gheorghe Nicolăescu - ministrul Sănătăţii

14. Remus Pricopie - ministrul Educaţiei naţionale

15. Mariana Câmpeanu - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei sociale şi Persoanelor vârstnice

16. Eugen Orlando Teodorovici - ministrul Fondurilor europene

17. Relu Fenechiu - ministrul Transporturilor

18. Daniel Constantin Barbu - ministrul Culturii şi Cultelor

19. Nicolae Bănicioiu - ministrul Tineretului şi Sportului

20. Liviu Voinea - ministrul delegat pentru Buget

21. Lucia Ana Varga - ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură

22. Dan - Coman Şova - ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine

23. Maria Grapini - ministrul delegat pentru Întreprinderi mici şi mijlocii, Mediu de afaceri şi Turism

24. Constantin Niţă - ministrul delegat pentru Energie

25. Mihnea Cosmin Costoiu - ministrul delegat pentru Învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică

26. Mihai Alexandru Voicu - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

27. Cristian David - ministrul delegat pentru Românii de pretutindeni

28. Doina Adriana Pană - ministrul delegat pentru Dialog social



12