Vom fi avertizaţi dacă vin viiturile! Cu 7 zile înainte!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prin implementarea proiectului strategic Danube Water

Vom fi avertizaţi dacă vin viiturile! Cu 7 zile înainte!

Justiție 24 Iulie 2015 / 00:00 585 accesări

Timpul maxim de anticipație a viiturilor va fi de șapte zile, odată cu finalizarea implementării proiectului strategic Danube Water ''Management integrat al fluviului Dunărea“, derulat în parteneriat de România și Bulgaria, cu o finanțare totală de 13,751 milioane de euro, a declarat, ieri, Mary-Jeanne Adler, director științific la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) și manager de proiect din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). „Timpul de anticipație a viiturilor variază între 3 și 7 zile. Așadar, avem acum un timp de avertizare de o săptămână, iar înainte de implementarea acestui proiect, numărul de zile era de 3. Suntem foarte bucuroși că reușim să îmbunătățim perioada prognozei și, de asemenea, debitele pe care le comunicăm suntem siguri că sunt în limita de +/-10%. Noi avem și prognoze lunare, dar sunt bucuroasă că acest timp de anticipație pe care îl avem este alături de o precizie mai mare pe care o facem pentru viituri. Acest sistem informațional complex pe care l-am creat pentru vehicularea datelor atât din sistemul de ape, cât și din sistemul de mediu, care sunt aduse aproape simultan la nivelul Dispeceratului Central pentru Managementul Situațiilor de Urgență, constituie un suport pentru decizia demnitarilor față de operațiunile operative care trebuie luate în perioadele inundațiilor sau perioadele extreme. Cea mai importantă activitate din proiect este de prognoză a viiturilor, de creare a acestui sistem de avertizare a viiturilor. De la nivelul portalului se pot face avertizări online către primăriile și localitățile care sunt de-a lungul Dunării și pentru care pericolul de inundații este foarte mare”, a afirmat Adler, într-o conferință de presă.

Proiectul Danube Water se derulează prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007 - 2013, Axa Prioritară 2 "Utilizarea durabilă și protecția resurselor naturale și a mediului și promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră", și se încadrează în categoria proiectelor strategice, atât pentru implementarea Strategiei Dunării, cât și a Programului de dezvoltare transfrontalieră România - Bulgaria.

Bugetul proiectului, care a cuprins 13 parteneri, dintre care opt din România și cinci din Bulgaria, s-a situat la 13,751 milioane de euro, din care României i-au revenit 9,675 milioane de euro. Contribuția de cofinanțare este de 15,18% (13% contribuție de la bugetul de stat și 2,18% contribuția fiecărui partener).

Obiectivul general al proiectului l-a constituit crearea unui sistem transfrontalier România - Bulgaria de gestiune și monitorizare a factorilor de mediu pe Dunăre, menit să sprijine măsurile comune de combatere a situațiilor extreme ca: secetă, inundații, poluări, contaminări.

Printre rezultatele consemnate la finalul proiectului se află: instalarea unui număr de 21 de stații automate pentru înregistrarea nivelului apelor, precipitațiilor și temperaturilor (apă și aer), asigurarea schimbului de date în regim operativ între România și Bulgaria, instalarea a 60 de stații de foraje reprezentative din lunca Dunării pentru urmărirea nivelurilor și calității apelor acvifere conectate fluviului Dunărea, dezvoltarea unor tehnologii de neutralizare a reziduurilor radioactive umede provenite de la cele două centrale nucleare din România și Bulgaria și, nu în ultimul rând, instruiri și schimb de experți, cercetători științifici și reprezentanți ai organizațiilor implicate în proiect.

Totodată, prin acest proiect, se va implementa un sistem integrat de utilitate transfrontalieră, prin care va fi sporită capacitatea de cooperare și control în ceea ce privește monitorizarea calității factorilor de mediu pe Dunăre și fundamentarea răspunsului comun România - Bulgaria la situații de urgență.

Sistemul va permite accesarea la distanță (prin intermediul internetului/intranetului) a portalului www.danube-water.eu cu informații destinate atât publicului larg, cât și specialiștilor aparținând instituțiilor beneficiare din România și din Bulgaria.



12