Veterinarii ne asigură că vom mânca ouă de la găini crescute “regeşte”, încet, dar sigur, industria avicolă românească începând să se alinieze la normele impuse de UE. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la ora actuală, România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011. De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţii pentru a respecta normele europene până la finele lunii iulie 2012, în situaţia de a fi închise fiind doar două exploataţii. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) consideră că, la ora actuală, în sistemul avicol sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de găini ouătoare, în prezent, doar 6-7 procente din efective mai fiind crescute în baterii. Sectorul avicol din România a investit din 2007 şi până în prezent între 150 şi 200 de milioane de euro pentru schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare, în conformitate cu normele europene. În România există, în prezent, circa 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producţie. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde bucăţi. UCPR estimează valoarea pieţei avicole din România la peste un miliard de euro în 2011. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, dr. Romeu Lazăr, face cunoscute codurile ce reflectă sistemul de creştere a păsărilor. Astfel, 3-RO simbolizează ouă provenite de la găini ouătoare crescute în sistem intensiv, în cuşti îmbunătăţite, acestea având o pondere de 98% din ouăle de consum. Exemplu: 3-RO-CT-001; 2-RO: ouă provenite de la găini ouătoare crescute la sol; 1-RO: ouă provenite de la găini ouătoare crescute în sistem extensiv; 0-RO: ouă provenite de la găini ouătoare crescute în sistem ecologic. “Cele mai multe ouă de pe piaţă, în prezent, provin de la găini crescute în condiţii optime”, spune directorul DSVSA Constanţa.