Imaginează-ți că vrei să ajungi mai repede la serviciu, iar pentru a-ți îndeplini scopul, preferi să-ți lași mașina personală acasă și să iei autobuzul. Pentru constănțenii sătui să aștepte în stații, acest lucru pare utopic, imposibil și chiar ilogic. Însă asta se poate întâmpla în realitate. Asta pentru că, în viitor, pe străzile Constanței vor fi amenajate benzi dedicate exclusiv mijloacelor de transport în comun. Oricât de banal ar suna, acest lucru ne-ar putea scăpa de multe bătăi de cap și ne-ar putea aduce în situația în care vom circula mai repede cu autobuzul decât cu mașina.
Cum ar fi să ajungi cu autobuzul la serviciu mai repede decât cu mașina personală? În România, acest lucru pare o utopie. Iar în Constanța, din ce în ce mai puțini locuitori aleg autobuzele, în detrimentul altor mijloace de transport. Totuși, acest lucru ar putea deveni realitate chiar în Constanța, care se află în plină resistematizare rutieră. Cum va deveni posibil? Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, pe străzile orașului urmează să fie amenajate benzi de circulație destinate exclusiv mijloacelor de transport în comun. Cu alte cuvinte, autobuzele nu vor mai fi prinse în traficul infernal, ceea ce înseamnă că vor putea circula cu o viteză constantă și vor putea ajunge în stații exact în timpul prevăzut în grafic, fără întârzieri. Desigur, acest proiect este foarte amplu și nu poate fi pus în practică pocnind din degete. În primă fază, o asemenea bandă de circulație va fi amenajată pe strada Cumpenei, care este cuprinsă între Șoseaua Industrială și bulevardul I.C. Brătianu și pe care trec liniile 102N și 102P ale RATC.
PROIECT-PILOT ÎN CONSTANȚA
Amenajarea este prevăzută într-un proiect care vizează, printre altele, resistematizarea intersecției de la Cora Brătianu și a străzii Cumpenei. Recent, Primăria Constanța a lansat două anunțuri de consultare a pieței, prin care cere opiniile agenților economici specializați cu privire la efectuarea unui studiu de teren și a unei expertize tehnice pentru îmbunătățirea circulației pietonale și rutiere în zona respectivă. Potrivit anunțurilor, proiectul urmăreşte sistematizarea bulevardului I.C. Brătianu prin reamenajarea intersecţiei cu str. Cumpenei şi str. Dezrobirii şi, totodată, reabilitarea străzii Cumpenei prin reamenajarea tramei stradale, crearea unor benzi speciale pentru circulația mijloacelor de transport în comun şi amenajarea unor piste pentru bicicliști. De asemenea, proiectul prevede reorganizarea locurilor de parcare, a staţiilor pentru transportul în comun, reabililitarea trotuarelor și amenajarea unor culoare de traversare pentru persoane cu dizabilităţi.
BENZI DEDICATE ȘI SEMAFOARE INTELIGENTE = TRANSPORT ULTRA-RAPID
Pe cât de simplă pare ideea în sine, pe atât de utilă este, spun specialiștii. De altfel, un asemenea tip de sistematizare rutieră funcționează de minune în orașele mari din Turcia sau Anglia, dar și în țara noastră, la Timișoara sau București. În aceste zone s-a constatat că numărul de călători ai companiilor de transport în comun a crescut, ceea ce a dus, automat, la o fluidizare a traficului, dat fiind faptul că tot mai mulți oameni își lasă mașinile acasă în favoarea autobuzelor. „Amenajarea unei benzi de circulație destinate exclusiv autobuzelor ar fi o mană cerească pentru noi. În acest fel, nu am mai înregistra întârzieri, am circula mai repede și, în acest fel, am avea și mai mulți călători. Degeaba îi îndemnăm noi acum pe oameni să își lase mașinile acasă și să ia autobuzul, dacă nu îi putem asigura că astfel pot ajunge mai repede la destinație. Ideal ar fi să existe și semafoare acționate automat de autobuze. Asta ar însemna că, dacă un mijloc de transport în comun se apropie de un semafor, se face verde, ceea ce anulează timpul de așteptare și i-ar avantaja pe călători”, a declarat directorul comercial al RATC, Dumitru Coiciu. De altfel, reprezentanții Primăriei Constanța ne-au declarat că există planuri de a introduce semafoare inteligente, pe bază de senzori, în intersecțiile din oraș, însă va dura destul de mult până la instalarea lor.
Citește și:
Piste pentru bicicliști și benzi pentru autobuze pe o stradă constănțeană