Vor să taie capetele balaurului concurenţei neloiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă lege, din iarnă

Vor să taie capetele balaurului concurenţei neloiale

Eveniment 18 Noiembrie 2011 / 00:00 471 accesări

MULTE ÎNTREBĂRI, PUŢINE RĂSPUNSURI Autorităţile vor finaliza, în această iarnă, o ordonanţă simplă sau de urgenţă, care va reglementa concurenţa neloială. „Nu vrem un cadru legislativ excesiv de intervenţionist. În iarnă vom veni cu o ordonanţă şi, cu practica pe care o avem, putem face îmbunătăţiri, în următoarele 6 - 12 luni, aşa cum am făcut şi cu Legea Concurenţei. Ne vom consulta cu mediul de afaceri, pentru a stabili exact ce atribuţii avem în problema concurenţei neloiale. În momentul de faţă, am mai mult întrebări decât răspunsuri, întrucât există multe aspecte care nu ţin neapărat de Concurenţă, ci de OSIM, de CNA şi de instanţele judecătoreşti”, spune preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu.

FURT ACOPERIT DE LEGE CC speră să rezolve astfel una dintre cele mai mari probleme ale mediului de afaceri. În prezent, potrivit Camerei de Comerţ Româno-Germană (CCRG), cel mai întâlnit caz de concurenţă neloială este furtul bazei de date de angajaţi care pleacă dintr-o companie şi vânzarea ei către o altă firmă. Mai grav este că nu există sancţiuni legale pentru această faptă. „Există anumite limite pe care nu ai voie să le încalci. Din nefericire, noi nu prea am folosit prevederile legale. Nu cunosc nicio sentinţă penală în baza legii concurenţei neloiale. În Germania, spre exemplu, furtul bazei de date se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare. De asemenea, angajatorii care folosesc datele furate sunt pedepsiţi cu doi ani după gratii. Este un aspect urmărit consecvent”, a declarat preşedintele CCRG, Radu Merică. El a adăugat că şi reclama înşelătoare, prin care se încearcă atragerea de clienţi în magazine, trebuie urmărită cu atenţie, deoarece „distorsionează concurenţa”. Concurenţa neloială este prezentă şi în domeniul IT, în special pe segmentul licitaţiilor. „Sunt persoane care cunosc un proiect, de la cap la coadă. Pleacă de la firma respectivă, îşi fac propria firmă şi participă la aceleaşi licitaţii. Cunoscând costurile şi preţurile, vin cu oferte uşor mai mici”, a declarat avocatul Mihaela Ion, în cadrul unui forum pe tema concurenţei neloiale, desfăşurat ieri în Bucureşti.

UN PRINCIPIU DISTORSIONAT Din câte se pare însă, oamenii de afaceri din România nu înţeleg şi nu îşi asumă conceptul de concurenţă, considerând concurenţă neloială doar situaţiile „care nu le convin”, spune reprezentantul CC Valentin Mircea: „Concurenţa neloială nu este de mai multe feluri. Principiul este principiu”. El a amintit şi de relaţia CC cu autorităţile publice, care este îngreunată de probleme grave: „Cele mai mari dificultăţi pe care le avem sunt la nivelul autorităţilor publice, unde nu putem folosi prevederile pe care le aplicăm companiilor. Suntem în luptă cu un balaur - eliminăm un obstacol, dar apar două, trei în loc”.



12