„Voroneţul medicinii româneşti”, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
XX de ani de activitate, XX de ani de succese : Facultatea de Medicină

„Voroneţul medicinii româneşti”, la Constanţa

Eveniment 14 Mai 2010 / 00:00 1286 accesări

Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa se află în aceste zile în sărbătoare, împlinind 20 de ani de activitate, momentul deschiderii fiind susţinut în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, sala fiind aleasă nu întâmplător. A fost prima sală în care au păşit primii profesori ai Facultăţii de Medicină, primii studenţi, care urmau să demonstreze, în ciuda tuturor piedicilor şi a bazei materiale precare, că pot deveni cei mai buni medici. Au ţinut să felicite tânăra facultate constănţeană mari personalităţi medicale din ţară, dar şi din străinătate, profesori cu renume din Franţa, Bulgaria, Germania, Italia etc. După 20 de ani de activitate, decanul Facultăţii de Medicină de la malul Mării Negre, prof. univ. dr. Petru Bordei, a trecut în revistă atât probleme întâmpinate încă de la început, dar şi marile realizări ale profesorilor şi studenţilor. El a vorbit şi despre cele 15 promoţii de studenţi, toate având rezultate deosebite, prima promoţie, în anul 1995 fiind însă una specială. A fost prima promoţie de „sacrificiu”, dar şi prima promoţie care a avut cele mai reuşite rezultate, Constanţa obţinând locul I pe ţară la examenul naţional de Rezidenţiat. Totodată, decanul prof. univ. dr. Petru Bordei a menţionat şi relaţiile pe care facultatea le-a avut încă de la început cu facultăţi similare din ţară, dar şi din străinătate, relaţii de colaborare care s-au păstrat până în ziua de azi. Despre dezvoltarea Facultăţii de Medicină a vorbit şi rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină, subliniind că apariţia Facultăţii de Medicină a însemnat o schimbare cu totul deosebită pentru Universitatea „Ovidius”. Facultatea de Medicină a contribuit la consolidarea bazei materiale a universităţii, prin înscrierea miilor de studenţi străini. El a anunţat că, în curând, atât Facultatea de Medicină Dentară, cât şi Facultatea de Farmacie vor benefica de încă un sediu.

„VORONEŢUL MEDICINII ROMÂNEŞTI”. Prof. univ. dr. Vasile Sârbu, fost decan, şeful Clinicii de Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, cel care a avut curaj să pună bazele Facultăţii de Medicină la Constanţa, a numit facultatea „Voroneţul medicinii româneşti”. Profesorul a vorbit în stilul caracteristic, aducând zâmbete pe buzele celor care au luat parte la momentul festiv. Şi-a adus aminte cum a luat naştere facultatea, cât de dificilă a fost operaţia de „cezariană”, cum a trasat incizia. Nu a ezitat să anticipeze că peste 20 de ani facutatea ar putea primi premiul Nobel. Decanul Facultăţii de Medicină Dentară, prof. univ. dr. Corneliu Amariei, a continuat ideea fostului decan, prof. univ. dr. Sârbu, precizând că după prima operaţie de „cezariană”, s-au mai născut „două fiice”, facultatea de medicină dentară şi cea de farmacie. Decanul facultăţii de medicină dentară a păstrat spiritul de glumă, precizând că „cele două surori sunt mândre cu sora cea mare - facultatea de medicină - care este frumoasă şi inteligentă”. Povestea a fost continuată de către managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţână, care a „precizat că facultatea are un mire pe măsură - respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, o puternică bază didactică”. Chiar dacă SCJU nu oferă cele mai optime condiţii de învăţământ, managerul îşi doreşte un „mariaj îndelungat, chiar veşnic”.

VECHEA ŞI VIITOAREA GENERAŢIE. A luat cuvântul şi unul dintre absolvenţii primei generaţii a facultăţii, promoţia 1995, dr. Răzvan Popescu, acum un renumit chirurg în Constanţa. Şi nu este singurul care a ţinut să mulţumească profesorilor, nu este singurul care se mândreşte că a fost student al Facultăţii de Medicină din Constanţa. Sebastian Vasilescu, student în anul IV, a vorbit în numele colegilor săi, precizând că dacă ar mai avea ocazia să aleagă din nou o facultate de medicină, ar alege cu siguranţă tot facultatea de la malul Mării Negre.

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII FELICITĂ CONSTANŢA. Prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel a ţinut să felicite, la rândul său, facultatea constănţeană, cadrele didactice, dar şi studenţii. „Dacă până ieri veneam la Constanţa, în vizită, acum, pot spune că vin acasă”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. univ. dr. Streinu Cercel, care a primit recent titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Constanţa. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a ţinut să fie prezent, alături de alte autorităţi locale, la aniversarea celor 20 de ani de activitate, felicitând cadrele didactice şi studenţii. Facultatea de Medicină a fost felicitată de toţi invitaţii din străinătate care au reuşit să răspundă invitaţiei, dar şi de către cei care nu au putut ajunge din cauza norului de cenuşă vulcanică.



12