Voronin acuză direct România pentru protestele de la Chişinău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Voronin acuză direct România pentru protestele de la Chişinău

Eveniment 09 Aprilie 2009 / 00:00 1503 accesări

În cursul zilei de ieri, situaţia la Chişinău s-a menţinut încordată, mai ales că în noaptea de marţi spre miercuri, forţele de ordine au reuşit să preia controlul asupra clădirii Preşedinţiei şi a Parlamentului moldovean, ocupate anterior de protestatari. Manifestanţii însă nu au renunţat la acţiunile lor, după ce în cursul nopţii au fost arestate circa 200 de persoane. În situaţia în care acestea nu vor fi eliberate, protestatarii au ameninţat că vor lua cu asalt sediul televiziunii naţionale. În consecinţă, preşedintele Vladimir Voronin a declarat că, dacă protestele violente vor continua, poliţia va utiliza forţa împotriva demonstranţilor. ”Răbdarea are limite. Nu putem asista la această debandadă şi o vom opri în termenii cei mai duri. Ridicarea steagului României pe clădirile publice reprezintă tentative ale opoziţiei în sensul unei lovituri de stat. Nu permitem aşa ceva”, a subliniat Voronin.

Vladimir Voronin a acuzat, miercuri, România de implicare în revoltele violente care au avut loc, marţi, la Chişinău, după victoria comuniştilor în alegerile legislative. ”România este implicată în tot ce se întîmplă la noi”, a declarat el, primind reprezentanţi ai societăţii civile la sediul Guvernului. Acesta a anunţat introducerea unui regim de vize gratuite cu România şi a cerut ambasadorului român la Chişinău şi unui alt angajat al ambasadei să părăsească ţara. Ministrul consilier al Ambasadei României în R. Moldova, Ioan Gaborean, a fost declarat persona non grata de autorităţile de la Chişinău, alături de ambasadorul român, Filip Teodorescu. Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost propus să preia funcţia de ambasador al României la Chişinău. MAE a precizat că România nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei R. Moldova la Bucureşti. MAE consideră că acuzaţiile lansate de Chişinău reprezintă o provocare la adresa statului român, apreciind ca inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne pe seama României şi a cetăţenilor români.

Acuzaţiile formulate de Vladimir Voronin au fost respinse categoric de partea română. Comisiile reunite de politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor, conduse de Titus Corlăţean, respectiv Laszlo Borbely, au anunţat că urmăresc cu maximă atenţie evoluţiile evenimentelor de la Chişinău şi au atras atenţia că acestea au trezit o profundă preocupare şi îngrijorare în România, inclusiv în legătură cu semnalarea apariţiei de victime.”Respingem ferm, ca nefondate, acuzaţiile conducerii comuniste din R. Moldova la adresa României, acuzaţii determinate de panică şi neputinţă, precum şi gesturile provocatoare, precum cel al declarării ca persona non-grata a ambasadorului român la Chişinău sau reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români”, au subliniat parlamentarii. Aceştia şi-au exprimat speranţa că evoluţiile evenimentelor actuale nu vor altera traseul european al R. Moldova, faţă de care România şi Parlamentul de la Bucureşti rămîn pe deplin angajate.

Preşedintele moldovean a declarat că actuala guvernare a reuşit, în timpul confruntărilor de marţi, să apere principiile şi valorile democratice ale societăţii moldovene, cursul spre integrarea europeană. El a menţionat că politicienii responsabili de ciocniri, liderii noii opoziţii parlamentare au atras în manifestaţiile de stradă şcolari şi liceeni, minori, punîndu-le viaţa în pericol. Vladimir Voronin a precizat că în timpul protestelor au fost reţinuţi copii şi adolescenţi. Cei care au participat la proteste vor fi interogaţi cu privire la instituţiile de învăţămînt unde îşi fac studiile şi cine i-a trimis în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la proteste. De altfel, numeroşi părinţi din R. Moldova au anunţat presa că nu îşi găsesc copiii. Peste 200 de tineri moldoveni care au protestat, marţi, în centrul Chişinăului au fost reţinuţi de poliţie, fiind luaţi din spitale şi de pe străzi, apoi duşi într-un loc necunoscut. Potrivit Deutsche Welle, poliţia moldoveană opreşte cetăţeni pe stradă, îi percheziţionează şi le verifică actele.

A fost amînată anunţarea rezultatului alegerilor legislative

Comisia Electorală Centrală din R. Moldova a amînat, miercuri, anunţarea rezultatelor oficiale ale alegerilor legislative de duminică, în condiţiile în care preşedintele său a fost internat în spital din cauza stresului, după manifestaţiile violente de marţi. Eugen Ştirbu a fost internat din cauza stresului cauzat de scandalul din jurul alegerilor parlamentare. Potrivit site-ului oficial consacrat alegerilor, alegeri.md, Partidul Comunist a obţinut 49,9% dintre voturi, nu 49,98% aşa cum fusese anunţat luni, ceea ce le asigură 60, nu 61 de mandate în Parlament. Dacă aceste cifre se confirmă, ar putea să permită, teoretic, opoziţiei să blocheze alegerea unui nou şef al statului, pentru care sînt necesare 61 de voturi. Comuniştii au pierdut mandatul în favoarea Partidului Liberal Democrat, care în prezent are un număr egal de mandate cu Partidul Liberal, respectiv 15. Alianţa Moldova Noastră va avea 11 mandate.

Primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a anunţat, ieri, în faţa miilor de protestatari din Piaţa Marii Adunări Naţionale, că opoziţia a prezentat probele necesare pentru ca organismele internaţionale să nu recunoască alegerile din 5 aprilie.

“Respectarea principiilor statului de drept”

Franţa a făcut apel, miercuri, la respectarea principiilor statului de drept de către toate forţele politice din R. Moldova. Dificultăţile sociale ale acestei ţări, cea mai săracă din Europa, unde un sfert din populaţie este plecată să lucreze în UE sau Rusia, precum şi lipsa de perspective clare pentru tineri par să fie principalul catalizator al acestor revolte.

Ieri s-a reunit Consiliul Parteneriatului Euroatlantic, la Bruxelles, la nivel de ambasadori, pentru a analiza situaţia din R. Moldova. Consiliul Parteneriatului Euroatlantic reuneşte 46 de state membre şi partenere NATO. Opoziţia din R. Moldova nu are un plan concret de depăşire a actualei crize şi de normalizare a situaţiei, susţin ambasadorii statelor UE acreditaţi la Chişinău. “Am înţeles că şi opoziţia condamnă violenţele. În acelaşi timp, opoziţia nu are propuneri clare pentru depăşirea crizei. Condamnăm actele de vandalism şi cerem părţilor să rezolve disputele la masa negocierilor. Nu putem oferi reţete pentru depăşirea crizei. Normal ar trebui să existe discuţii civilizate”, afirmă reprezentanţii UE.

Îndemn rusesc

Duma de Stat din Rusia a îndemnat comunitatea internaţională să susţină Guvernul legitim al R. Moldova. Potrivit paginii online a Interfax, deputaţii ruşi au condamnat “acţiunile provocatoare” organizate cu steagurile României şi UE. “O preocupare specială stîrnesc acţiunile provocatoare organizate cu steagurile României şi UE, atingeri directe aduse suveranităţii R. Moldova”, subliniază comunicatul. Ieri, ambasadorul Rusiei la Chişinău a recomandat cetăţenilor ruşi să evite deplasările în R. Moldova.



12