Voronin pleacă în concediu în Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Voronin pleacă în concediu în Turcia

Externe 08 August 2009 / 00:00 441 accesări

Preşedintele moldovean intră astăzi în concediu şi va pleca în Turcia, deşi promisese să nu o facă pînă la învestirea în funcţie a unui nou şef al statului. Potrivit Preşedinţiei de la Chişinău, Voronin se va întoarce în R. Moldova pe 15 august. În anii trecuţi, Vladimir Voronin şi-a petrecut vacanţele în staţiunea balneară din Karlovy Vary din Cehia sau în Croaţia.

Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) ar putea susţine candidatura coaliţiei liberale pentru funcţia de şef al statului, cu condiţia ca persoana desemnată să aibă susţinerea tuturor deputaţilor. Subiectul privind acordarea celor opt voturi parlamentare necesare coaliţiei liberale pentru desemnarea preşedintelui ţării a fost discutat la ultima şedinţă a grupului parlamentar al PCRM. ”Ori găsim o decizie comună pentru desemnarea noului preşedinte şi garantăm stabilitatea în stat în condiţiile crizei mondiale, ori scufundăm toată populaţia în haos, alegeri parlamentare permanente după versiunea ucraineană şi, prin urmare, asigurăm o sciziune în societate cu final imprevizibil”, menţionează un comunicat al PCRM.

În cea de-a optsprezecea legislatură a Parlamentului de la Chişinău au acces cinci formaţiuni politice: PCRM (48 de mandate), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM - 18), Partidul Liberal (PL - 15), Partidul Democrat din Moldova (PDM - 13) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN - 7). În prezent, liderii celor patru partide de dreapta nu pot ajunge la un compromis cu privire la distribuirea principalelor funcţii în stat, motiv pentru care negocierile noii coaliţii de guvernare au ajuns în impas.

Mai mulţi oameni de afaceri apropiaţi comuniştilor şi-au scos averile din R. Moldova

Mai mulţi oameni de afaceri moldoveni care s-au aflat timp de opt ani sub protecţia PCRM şi-au scos peste hotare averile, estimate la circa 700 de milioane de dolari, bani retraşi din rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei. Potrivit fostului ministru de Finanţe, Mihai Manole, afaceriştii protejaţi de comunişti şi-au pus averile la păstrare în străinătate încă înaintea alegerilor din 5 aprilie curent. Manole este de părerea că agenţii economici au făcut acest lucru pentru că nu pot demonstra legalitatea acestor bani. Liderul PLDM, Vlad Filat, a lansat un apel către Bănca Naţională şi Departamentul Vamal să nu permită scoaterea ilegală din ţară a capitalului sau a bunurilor.

Expertul în economie Veaceslav Ioniţă a spus că dacă Banca Naţională a Moldovei (BNM) a reuşit timp de cîteva luni să vîndă 700 de milioane de dolari, întrebarea care apare este unde se regăsesc aceşti bani, pentru că sistemul este închis. Răspunsul este: banii s-au cumpărat şi au fost scoşi din ţară. Economistul spune că este prea suspectă operaţiunea de extragere în această perioadă, iar şi mai suspect ar fi dacă BNM a acoperit aceste operaţiuni de extragere de capital. Ioniţă se întreabă cine a scos acest capital şi dacă BNM era în cunoştinţă de cauză. Nu este exclus, pentru asigurarea retragerii capitalului, să fi existat o înţelegere între BNM şi persoanele care au extras mijloacele financiare din ţară.

Veaceslav Ioniţă spune că o adevărată problemă o constituie sistemul diabolic creat de către partidul de guvernămînt, care a permis monopolizarea economiei de cîteva grupuri de oameni de afaceri apropiaţi puterii. În urma utilizării acestui sistem, aceştia obţineau supraprofituri. Banii însă nu erau investiţi în economia ţării, ci erau depuşi în conturi sau investiţi peste hotare.

Taguri articol


12