Preşedintele moldovean în exerciţiu a discutat marţi cu ambasadorul american la Chişinău, Asif J. Chaudhry şi cu cel al Rusiei, Valeri Kuzmin, despre aspecte vizînd evoluţia evenimentelor din ultima perioadă din R. Moldova.
În cadrul întrevederii, Vladimir Voronin a reiterat faptul că ”cele cinci principii lansate recent de PCRM ar trebui să devină baza dialogului politic şi al consensului, în interesul societăţii şi al ţării în general”. La rîndul său, ambasadorul Asif J. Chaudhry a subliniat mesajul preşedintelui Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului SUA, John Kerry, care ”apreciază alegerile parlamentare anticipate drept un eveniment important pentru R. Moldova şi încurajează dialogul politic în perioada post-electorală”. Preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe a Senatului SUA, John Kerry, a dat publicităţii, săptămîna trecută, un comunicat de presă despre ”alegerile istorice din R. Moldova, care ar putea determina îndepărtarea de la putere a ultimului partid comunist din fosta Uniune Sovietică”. Kerry consideră că ”R. Moldova nu este o victimă a aşezării sale între sferele de influenţă ale Occidentului şi ale Rusiei, ci, din contră, ţara poate fi şi trebuie să fie o punte între Europa Centrală şi de Est”. Potrivit comunicatului Preşedinţiei moldovene, Voronin şi ambasadorul american au examinat şi perspectivele dezvoltării dialogului moldo-american, inclusiv în cadrul programului Provocările Mileniului, prin care Chişinăul primeşte asistenţă financiară.
Tot marţi, Vladimir Voronin l-a primit pe ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei în R. Moldova, Valeri Kuzmin. În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte privind stadiul actual şi perspectiva dezvoltării relaţiilor moldo-ruse, fiind constatat caracterul ascendent al raporturilor de cooperare dintre cele două ţări. De asemenea, preşedintele moldovean a reiterat ”importanţa sprijinului acordat R. Moldova din partea Rusiei, în diverse domenii, ceea ce confirmă caracterul strategic şi durabil al relaţiilor de colaborare şi prietenie moldo-ruse”. Vladimir Voronin şi Valeri Kuzmin au efectuat un schimb de opinii şi în ceea ce priveşte situaţia social-politică din R. Moldova creată în urma alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie.
”Există tendinţa de a scoate în afara R. Moldova unele resurse economice”
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că există o tendinţă de a scoate în afara R. Moldova unele resurse economice, iar acest proces ar trebui oprit. Filat a lansat un apel către toţi funcţionarii publici să respecte, în această perioadă, angajamentele funcţionale. Liderul PLDM s-a adresat în special Băncii Naţionale şi Departamentului Vamal să nu permită scoaterea ilegală din ţară a capitalului sau a bunurilor. ”Avem informaţii că instituţiile statului nu-şi îndeplinesc angajamentele conform prevederilor legale. Mesajul nostru trebuie să trezescă calm şi nu panică, pentru că sînt foarte mulţi funcţionari care sînt la ora actuală într-o stare de expectativă. Ei au ales să aştepte cum se vor derula procesele politice pentru a îndeplini sau nu atribuţiile funcţionale”, a declarat Filat. ”Nu este un secret pentru nimeni că în aceşti opt ani de zile, procesele economice au fost monopolizate, iar cei care au făcut afaceri sînt în mare parte afiliaţi puterii. În ultima perioadă se atestă o tendinţă de a scoate aceste resurse în afara ţării, pentru a fi securizate şi acest lucru trebuie curmat”, a conchis Filat.
Comitetul antitortură al Consiliului Europei a efectuat o vizită în R. Moldova
O delegaţie a Comitetului Consiliului Europei pentru prevenirea torturii şi a tratamentului sau pedepselor inumane sau degradante (CPT) a efectuat o vizită în R. Moldova, în perioada 27-31 iulie 2009, se arată într-un comunicat de marţi al Consiliului. Scopul principal al vizitei a fost evaluarea modului în care au fost şi sînt conduse anchetele în cazuri care implică presupuse rele tratamente comise de membri ai forţelor de poliţie, în contextul evenimentelor postelectorale din aprilie 2009, din Chişinău. Vizita a reprezentat, de asemenea, o ocazie pentru a revizui tratamentul persoanelor deţinute de poliţie. Delegaţia CPT a vizitat Centrul de detenţie temporară al Direcţiei Poliţiei Generale şi secţiile de poliţie Centru şi Ciacana din Chişinău. Ea a avut, de asemenea, o serie de interviuri private, inclusiv la Penitenciarul nr. 13, cu presupuse victime şi martori la relele tratamente comise de poliţie în aprilie şi a examinat în detaliu mai multe dosare de anchetă relevante. Delegaţia a discutat şi cu mai mulţi membri ai forţelor de poliţie implicaţi în acele evenimente, inclusiv forţa specială de poliţie Fulger. În cursul vizitei, delegaţia a purtat discuţii cu ministrul Justiţiei, Vitalie Pîrlog, adjuncţii ministrului de Afaceri Interne, Valentin Zubic şi Ghenadie Cosovan, prim-viceprocurorul general Vasile Pascari şi avocatul parlamentar Anatolie Munteanu. Delegaţia s-a întîlnit şi cu reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale şi neguvernamentale, cu membri ai Baroului moldovean şi cu avocaţi ai apărării.
În finalul vizitei, delegaţia şi-a prezentat observaţiile preliminare autorităţilor moldovene. Delegaţia a fost formată din Silvia Casale (Marea Britanie), şeful delegaţiei şi Marija Definis Gojanovici (Croaţia), la care s-a adăugat sprijinul lui Johan Friestedt, de la secretariatul CPT şi asistenţa acordată de Eric Svanidze, fost director al Departamentului Internaţional din cadrul Biroului Procurorului General al Georgiei.