Camera Reprezentanţilor a adoptat cu o majoritate largă un amendament ce restrânge puterile în domeniul supravegherii electronice ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) pe teritoriul SUA, un vot care relevă amploarea opoziţiei Congresului faţă de această instituţie. Membrii Camerei Reprezentanţilor au adoptat, cu 293 de voturi la 123, un amendament la o lege privind bugetul Apărării pentru exerciţiul bugetar din 2015, care începe la 1 octombrie. Acest amendament nu a fost examinat sau aprobat de către Senat, ceea ce face ca votul să nu aibă un efect imediat asupra activităţilor NSA. Însă mesajul trimis de către politicieni, atât republicani, cât şi democraţi, este fără echivoc. Congresmenii intenţionează, astfel, să umple o prăpastie juridică şi să interzică NSA să exploateze date personale electronice ale cetăţenilor americani, fără să fi obţinut în prealabil o ordonanţă judiciară în acest sens.
În prezent, NSA poate să vizeze, fără o ordonanţă judiciară, ţinte din străinătate, pe internet, prin programul PRISM, care-i priveşte pe utilizatorii Facebook, Gmail şi altor servicii. Însă agenţia colectează în acest cadru, prin inadvertenţă, comunicaţiile unora dintre cetăţenii americani. De asemenea, Agenţia a recunoscut în mai multe rânduri că a exploatat informaţiile astfel culese, stocate pe serverele sale, fără vreo autorizare din partea vreunui judecător. Constituţia şi legile americane prevăd ca Guvernul să obţină în prealabil o ordonanţă din partea justiţiei, pentru a putea să efectueze cercetări asupra cetăţenilor americani. Amendamentul votat ar pune capăt acestei breşe din legislaţie şi interzice NSA să procedeze fără ordonanţe la vreo cercetare vizând americani, inclusiv în cazul în care comunicaţiile lor sunt interceptate ”din greşeală”. Textul interzice atât NSA, cât şi CIA să ceară producătorilor de prograne informatice să includă ”portiţe de intrare secrete” pentru ca NSA să poată să ocolească codarea şi să acceadă la date pesonale ale utilizatorilor, ceea ce Agenţia este acuzată că face de mai mulţi ani. ”Aceste două măsuri vor aduce schimbări apreciabile, care vor contribui la avansarea reformării programelor de supraveghere şi vor permite să fie recâştigată încrederea pierdută a navigatorilor pe internet şi a companiilor, apărând în continuare securitatea naţională”, a subliniat, într-o scrisoare, o coaliţie de ONG-uri reformiste.
După un an de la dezvăluirile fostului prestator NSA Edward Snowden, Congresul dezbate în continuare asupra celui mai bun mod de reformare a programelor americane de supraveghere. Camera Reprezentanţilor a adoptat, la 22 mai, un proiect de reformă, iar Senatul urmează să se pronunţe asupra acestui dosar-cheie.