Vot în cadrul referendumului privind independenţa Transnistriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alegătorii din regiunea separatistă transnistreană au început, duminică, să meargă la vot în cadrul referendumului pe marginea independenţei organizat de autorităţile de la Tiraspol. Referendumul nu este recunoscut de comunitatea internaţională, care nu a trimis niciun observator pentru monitorizarea scrutinului, însă întreţine tensiunile separatiste în vecinătatea Uniunii Europene. Rusia, care sprijină din punct de vedere politic şi financiar Transnistria, însă nu a recunoscut-o, nu a adoptat o atitudine clară în acest sens.

Vot în cadrul referendumului privind independenţa Transnistriei

Externe 18 Septembrie 2006 / 00:00 834 accesări

Victoria susţinătorilor independenţei Transnistriei este cea mai probabilă. În total, 393.000 de persoane au fost chemate la urne, potrivit informaţiilor oficiale. Circa 7.000 de persoane aflate în incapacitate de a se prezenta la urne, duminică, au votat anticipat în perioada de marţi pînă sîmbătă, a anunţat Comisia Electorală Centrală. Birourile de vot au fost deschise între orele 07.00 - 20.00, iar rezultatele oficiale vor fi făcute publice în cursul acestei zile. Pentru ca scrutinul să fie valabil, participarea la vot trebuie să fie de 50% plus unu din totalul alegătorilor.

Comunitatea internaţională nu recunoaşte nici Transnistria, nici validitatea referendumului, estimînd că este nevoie, în prealabil, ca regimul separatist de la Tiraspol să ajungă la o reglementare politică cu autorităţile de la Chişinău. Referendumul nu va avea, deci, nicio putere juridică, însă poate avea efect în plan politic dacă Rusia, care a susţinut organizarea scrutinului, i-ar recunoaşte validitatea. Rusia şi-ar asuma riscri mari prin recunoaşterea rezultatului, confruntîndu-se ea însăşi cu tendinţe separatiste în interiorul frontierelor şi ar alimenta astfel de revendicări în regiuni din componenţa Federaţiei.

Timpul pare să fi rămas în loc pe străzile din această regiune, pe care se găsesc încă statui ale lui Lenin, precum şi sloganuri comuniste. Alegătorii trebuiau să răspundă la două întrebări în cadrul referendumului: "Susţineţi independenţa Republicii Transnistrene şi alipirea liberă, ulterior, la Federaţia Rusă?" sau "Doriţi să respingeţi independenţa Republicii Transnistrene şi să sprijiniţi integrarea în Moldova?" Tinerii transnistreni au întîmpinat referendumul dansînd în piaţa din centrul Tiraspolului şi arzînd fotografii ale liderului moldovean, Vladimir Voronin. "Nu ne vom transforma în marionetele Occidentului. Vrem propria democraţie", "Vrem să fim independenţi şi vom vota pentru asta", au scandat aceştia.

Liderii transnistreni, acuzaţi de statele vecine şi de Occident de corupţie, au depus toate eforturile pentru a stabili dinainte rezultatul referendumului pe tema independenţei. Pe străzi au fost instalate numeroase panouri inscripţionate: "Ţineţi minte, noi nu suntem Republica Moldova". Vitrinele magazinelor au fost decorate cu roşu şi verde, culorile separatiştilor, iar tinerii se plimbă pe străzi purtînd tricouri albe inscripţionate cu mesajul "Votaţi pentru". Nimeni nu susţine public menţinerea legăturilor cu Republica Moldova, ai cărei cetăţeni în mare majoritate ignoră referendumul, multe persoane declarînd că nu ştiu nimic despre acesta. Doar două organizaţii, Mişcarea Refugiaţilor din Transnistria şi Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă au pichetat duminică, ambasada Rusiei la Chişinău

Disputa autorităţilor transnistrene cu omologii de la Chişinău are la bază dispute etnice şi frontaliere. Transnistria, o fîşie de pămînt situată la graniţa cu Ucraina, aparţine, conform documentelor, Republicii Moldova, dar s-a separat de aceasta în septembrie 1990. Regiunea este dominată de vorbitori de limba rusă, care doresc independenţa de teamă că populaţia majoritară din Republica Moldova, vorbitoare de limba română, ar putea încerca vreodată să se alăture României, stat vecin.

Taguri articol


12