Vot pe listă pentru un Parlament mai suplu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propunerea Comisiei de Cod Electoral

Vot pe listă pentru un Parlament mai suplu

• Parlamentarii de Constanța spun în cor că vor reducerea numărului de aleși
Eveniment 26 Februarie 2015 / 00:00 1054 accesări

În urmă cu un an, senatorul liberal Puiu Hașotti spunea că, în 2005, a explodat pe piaţa publică „o discuţie care a făcut enorm de mult rău vieţii politice din România, şi anume alegerea prin vot uninominal a Parlamentului, care a creat şi nişte confuzii inimaginabile, inclusiv iluzia, pentru mulţi dintre parlamentari, că au fost aleşi de cetăţeni“. Perfect adevărat, spunem și noi, acum, pentru că sistemul de vot uninominal a generat o monstruozitate de Parlament, iar la fiecare scrutin la care a fost aplicat (2008 și 2012) forul legistativ a crescut precum aluatul la dospit. Cel mai bun exemplu în acest sens a fost în 2012, când actuala structură a Parlamentului a ajuns la 588 de deputați și senatori, un record în România. Toată lumea a spus că sunt nejustificat de mulți aleși.

            INIȚIATIVE Pentru ca în viitoarea legislatură, 2016 - 2020, să nu mai fie un Parlament așa de stufos, membrii Comisiei de Cod Electoral au adoptat, de principiu, două inițiative: reducerea numărului de parlamentari la 300 deputaţi şi 100 de senatori, precum și revenirea la votul pe liste, așa cum a fost până în 2004. Pentru ca inițiativele Comisiei de Cod Electoral să fie puse în aplicare, trebuie modificată actuala lege electorală, lucru pe care aleșii încearcă să-l pună în aplicare în următoarele șase luni pentru a putea intra în vigoare până la alegerile parlamentare de anul viitor. ”Pentru ca o reglementare la legea electorală să fie în vigoare la un scrutin, este nevoie ca modificarea să fie făcută cu cel puțin un an înainte de alegerile respective”, a explicat un parlamentar.    

            CONSENS Șansele de a avea un Parlament mai suplu sunt extrem de ridicate, deoarece principalele forțe din Legislativ, PNL și PSD, vorbesc aceeași limbă. Liberalii au afirmat că doresc modificarea legii electorale, deoarece ”este cea mai proastă care se poate imagina”. Afirmația îi aparține liderului senatorilor PNL, Puiu Hașotti, care a adăugat că ”această lege cu aşa-zisul vot uninominal a fost făcută la propunerea lui Traian Băsescu, la presiunea sa”. La rândul său, deputatul PNL Gheorghe Dragomir a declarat că revenirea la votul pe liste este cea mai bună metodă de a nu mai crește numărul de parlamentari. ”Sistemul de vot uninominal a fost un eșec lamentabil. Votul pe liste este mai sănătos”, a spus Dragomir. De aceeași părere cu liberalii este și senatorul Alexandru Mazăre, fost social democrat, care a spus că sistemul de vot uninominal și-a dovedit ineficacitatea. ”Votul pe listă preîntâmpină creșterea numărului de parlamentari”, a spus Mazăre. De asemenea, senatorul de Constanța al PC Mircea Banias a punctat: ”A sosit momentul să trecem peste ipocrizia de a spune că sistemul de vot uninominal a fost bun. A fost un eșec al regimului Băsescu. Votul uninominal a fost unul din ”succesurile” adunate de Traian Băsescu”.



12