Votul pentru alegerea primarilor, consilierilor judeţeni şi locali, într-un singur tur de scrutin, a început, duminică, la ora 7, 18.274.891 de români fiind aşteptaţi la urne, potrivit Autorităţii Electorale Permanente, pentru a-şi exprima opţiunea electorală.
Românii sunt aşteptaţi duminică să aleagă primarii şi consilierii.
Primele date privind prezenţa românilor la urne vor fi anunţate de Biroul Electoral Central în jurul orei 10.30.
Votul se încheie la ora 21.00.
La nivel naţional au fost organizate 18.616 secţii de votare.
Cetățenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-și exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate. Alegătorii se pot prezenta la urne începând cu ora 7,00 și pot să voteze până la ora 21,00. Dacă, însă, în secție sunt mai multe persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-și exprime opțiunea și după această oră.
Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.
Pentru alegerea consiliului local, consiliului județean precum și a primarului, fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot. La aceeași secție de votare alegătorii votează pentru consiliul local, consiliul județean, primar. În Capitală, la aceeași secție de votare, alegătorii aleg consiliul local al sectorului, primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului București, precum și primarul general.
În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secția de votare respectivă, sistemul informatic semnalează dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, și-a pierdut drepturile electorale, este arondată la altă secție de votare, este omisă din lista electorală permanentă și are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respectiv nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reședință sau și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin.
Dacă sunteţi în vacanţă sau în vizită în alt oraş, nu veţi putea să votaţi. Nu vor exista secţii speciale nicăieri. Votaţi doar în localitatea în care locuiţi, la secţia de vot de care aparţineţi.
Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.
UPDATE:
Până la ora 8.00, 18.040 de locuitori ai județului au votat, însemnând 2,81% dintre cetățenii cu drept de vot ai județului.
La nivelul municipiului Constanța, votaseră 4935 de constănțeni, reprezentând 1,83% dintre cei înscriși pe listele electorale.