Voturile anulate se reexaminează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără precedent Suspiciune oficială de fraudă electorală

Voturile anulate se reexaminează

Eveniment 12 Decembrie 2009 / 00:00 691 accesări

DECIZIE. Curtea Constituţională (CC) a României a decis, ieri, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, reexaminarea voturilor anulate, după încheierea procedurilor desfăşurate în cadrul unui scrutin electoral. Hotărârea definitivă a CC a survenit solicitării înaintate de către social democraţi privind reluarea votului din cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, în susţinerea acestei cereri PSD prezentând numeroase dovezi şi fapte care consolidează ipoteza unei fraudări masive a votului. Având în vedere timpul extrem de scurt în care social democraţii au fost nevoiţi să prezinte dovezi care să le susţină solicitarea, decizia CC, fără precedent în România, indică faptul că faptele prezentate judecătorilor Curţii au fost clare şi fără echivoc. Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat că aceasta este doar o decizie preliminară a CC, care a acceptat prima solicitare a partidului - reexaminarea voturilor anulate -, în vederea fundamentării hotărârii de anulare a scrutinului. Neregulile sesizate în legătură cu turul doi al alegerilor nu se opresc însă aici. Şi liberalii solicită verificări temeinice ale modului în care a decurs votul, indicând grave suspiciuni de fraudare masivă a votului. Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a reiterat, ieri, solicitarea către CC de a dispune verificarea CNP-urilor din toate secţiile de votare, pentru depistarea voturilor multiple. O încrucişare similară a datelor de pe listele din secţiile speciale şi cele normale este solicitată şi de PSD.

DIASPORA . Marele semn de întrebare în ce priveşte corectitudinea alegerilor din 6 decembrie este legat de votul din diaspora, unde au votat aprox. 150.000 de alegători. Cel mai elocvent caz prezentat CC este cel al votării de la o singură secţie specială din Paris, unde au votat, conform datelor oficiale, 3.700 de electori. La Bucureşti, în secţia specială de la Facultatea de Drept, au votat, în flux continuu, în aceeaşi zi, sub ochii mass-media, numai 950 de persoane! Comparând cele două numere de persoane care au votat, numeroşi analişti şi politicieni au demonstrat că este, fizic, imposibil să voteze legal atât de multe persoane într-o singură zi, cu o frecvenţă de 1 vot/13 secunde, în condiţiile în care votul în secţiile speciale răpeşte alegătorului minimum 2 minute. Pe baza acestor date şi având în vedere că niciodată românii din diaspora nu au votat într-un număr atât de mare, social democraţii susţin că multe din voturile din afara României s-au iţit “din burtă”, atâtea câte au fost necesare pentru a înclina balanţa în favoarea lui Traian Băsescu. În susţinerea ipotezei vine şi circulara Ministerului Afacerilor Externe, care cere consulatelor din străinătate să amâne transmiterea către Bucureşti a declaraţiilor pe propria răspundere completate în diaspora, probabil pentru a ascunde faptul că nu sunt destule care să acopere numărul mare de voturi.

NEREGULI CRASE. Deşi presa a semnalat faptul că cheile privind numerele de voturi valabil exprimate, voturi anulate şi voturi totale exprimate postate de Biroul Electoral Central pe site-ul oficial nu se potrivesc, nici la cinci zile după alegeri nu au fost corectate aceste cifre. O altă situaţie ciudată este cea legată de faptul că deciziile BEC de înregistrare a candidaturilor la alegerile prezidenţiale din 2009 invocă Legea 370/2007, care prevede schimbarea denumirii oraşului Basarabi, unde s-a născut Traian Băsescu, în Murfatlar, şi nu Legea privind alegerea preşedintelui ţării, care este 370/2004. Până când vor fi luate la puricat toate aceste nereguli, Birourile Electorale Judeţene au împachetat, aseară, şi au remis BEC, pentru reexaminare, toate voturile anulate în turul doi al alegerilor prezidenţiale, care vor trebui verificate până luni, la ora 13.00.



12