Vreți să nu luați ”plasă” la cumpărăturile de Paște? Veterinarii dau sfaturi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vreți să nu luați ”plasă” la cumpărăturile de Paște? Veterinarii dau sfaturi!

Eveniment 06 Aprilie 2015 / 00:00 833 accesări

În goana după cumpărăturile de Paște, omitem să fim atenți pe deplin la produsele pe care le luăm. Nu mai citim cu atenție etichetele și nici nu mai ținem cont că produsul este vândut la colț de stradă și ar putea să nu fie tocmai bun. Pentru a nu lua ”plasă”, veterinarii vin cu o serie de sfaturi. În primul rând, reprezentanții Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să își cumpere produsele, inclusiv pe cele tradiționale, numai din spații autorizate. De altfel, veterinarii din toată țara intensifică acţiunile de control la unităţile care procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse alimentare de origine animală şi non-animală. Sunt vizate şi unităţi de fabricare a produselor de morărit şi panificaţie, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, seminţe şi conserve, unităţi de fabricare a băuturilor alcoolice şi răcoritoare, precum şi unităţi de tip hipermarket, supermarket şi unităţi Plafar, care comercializează produse alimentare specifice perioadei postului.

SACRIFICAREA MIEILOR În ceea ce privește sacrificarea mieilor sau iezilor, cu excepţia celor sacrificaţi pentru consum în gospodărie, legislaţia actuală prevede ca procesul să aibă loc numai în abatoarele autorizate pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente şi facilităţi speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunăstării animalelor, sau în centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcţioneze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar repartizat. Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele şi poartă marca de sănătate. Carnea, provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. În județul Constanța sunt deschise două centre temporare de sacrificare: în Piaţa Pescăruş, din municipiul Constanța, și în Piaţa Faleză, din Cernavodă. Totodată, există şi un abator autorizat la Lumina.

AȘA ARATĂ UN OU PROASPĂT Și ouăle valorificate de producătorii particulari trebuie să fie examinate de personalul veterinar. Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crăpată sau lovită - acestea vor fi retrase de la vânzare şi vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere. Ouăle proaspete prezintă coajă cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi, la care coaja este lucioasă şi netedă. La un examen simplu al densităţii în apă de la robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maximum 30 - 45 de grade.

Consumatorii pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranţei alimentelor la adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro sau la numărul de telefon 0800 826 787, care funcţionează în regim de permanenţă şi este apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.



12