Vrei să ai o viață de succes? Exersează-ți abilitățile prin activități de voluntariat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Să fi găsit un ONG rețeata?

Vrei să ai o viață de succes? Exersează-ți abilitățile prin activități de voluntariat!

Social 29 Iunie 2018 / 17:05 734 accesări

Peste 70 de tineri din județul Constanța beneficiază de un program de dezvoltare personală prin proiectul „Voluntariat pentru o comunitate de succes“. Proiectul vizează dezvoltarea încrederii în sine a tinerilor și prevede activități care îi ajută să își aleagă o carieră, pe baza abilităților personale pe care le are fiecare. „Voluntariat pentru o comunitate de succes“ este unul din proiectele axate pe conceptul de educație pentru dezvoltare durabilă și pe eficiența implementării lui în sistemul educațional de stat.

Scopul proiectului constă în dezvoltarea abilităţilor de orientare în carieră, a tinerilor din zone defavorizate din județul Constanța, în special prin intermediul voluntariatului. În cadrul acestui proiect sunt implicați peste 70 de tineri, care sunt consiliați în alegerea unei cariere, prin diferite tipuri de activități: „Una dintre problemele tinerilor, în ziua de astăzi, este lipsa orientării în carieră. Foarte mulţi dintre tinerii cu care am lucrat şi am interacţionat, în ultimii câţiva ani, au dificultăţi în a-şi alege drumul în viaţă. Pe de o parte, la nivel personal se simt nepregătiţi, dar nici au încredere suficientă în a lua propriile decizii. Pe de altă parte, sistemul de învăţământ încă nu furnizează servicii de consiliere şi orientare vocaţională suficient de complexe pentru nevoile tinerilor“, spune Andreea Ionașcu, coordonator departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul ONG Mare Nostrum.

În cadrul acestui proiect au fost formate 5 grupuri, a câte 15 tineri care sunt instruiți şi cărora li s-a oferit posibilitatea de a se autodescoperi şi de a-şi dezvolta abilităţile, în domeniul în care vor să profeseze. Crescându-le încrederea în sine, aceştia au şanse mai mari să se orienteze către un domeniu în care să profeseze cu dedicare şi implicare, având astfel un bun randament şi, în final, cariera de succes, pe care toţi tinerii o doresc.

Ca și activități, proiectul prevede acţiuni de voluntariat întreprinse de tineri, în folosul comunităţii, mediului sau ce domeniu doresc ei să abordeze, în funcţie de interesele fiecăruia. Participanţii sunt susţinuţi de ONG Mare Nostrum, care le facilitează desfășurarea acțiunilor: „Lucrând cu voluntari de peste 20 de ani, am constatat că voluntariatul este un instrument foarte util, pentru tineri, acesta simulând uneori experienţa unui loc de muncă. Voluntarii deprind abilităţi de lucru în echipă, de lucru la birou şi cu echipamente de birou, de lucru pe teren, de comunicare, formare şi multe altele. Foarte mulţi voluntari au descoperit care sunt punctele lor tari, care sunt interesele şi lucrurile care îi pasionează, prin activităţi de voluntariat. Astfel, au putut să se orienteze către un anumit domeniu, către o anumită carieră, pe care să o exercite cu pasiune şi implicare“, a completat Andreea Ionașcu.

Scopul final al proiectului este ca toți tinerii beneficiari să devină promotori ai schimbării și să devină modele pentru cei din jurul lor.



12