Vrem în UE, dar după cheful nostru!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Polonia, sub tirul Europei

Vrem în UE, dar după cheful nostru!

Externe 15 Noiembrie 2017 / 17:38 677 accesări
Guvernul polonez și extremiștii de dreapta atacă dur regulile democratice din Uniunea Europeană

Guvernul polonez și extremiștii de dreapta atacă dur regulile democratice din Uniunea Europeană

Reformele din Justiție implementate sau propuse în Polonia de actualul guvern conservator și criticate de instituțiile europene constituie un risc de încălcare gravă a valorilor fundamentale ale UE și a statului de drept, se arată într-o rezoluție votată miercuri de Parlamentul European, în timp ce Comisia Europeană și-a exprimat la rândul ei în aceeași zi preocupările serioase cu privire la propunerile președintelui polonez, Andrzej Duda, legate de reforma instanțelor. "Din luna iulie am trimis patru scrisori autorităților poloneze, invitându-le să ne întâlnim. Varșovia nu a răspuns, dar invitația este în continuare valabilă", a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. "Un dialog se face în doi. Este greu de organizat un dialog dacă cineva este surd", a completat ironic liderul eurodeputaților socialiști, Gianni Pittella.

Europarlamentarii conservatori polonezi membri ai Partidului Lege și Justiție (PiS) au supus și ei la vot, dar fără succes, o rezoluție în care criticau ingerința instituțiilor UE în politica Poloniei, subliniind că respectivele reforme sunt promovate de un guvern instalat prin alegeri democratice, și cereau să fie respectată suveranitatea acestei țări, solicitare la care Timmermans a răspuns: "Nu poate fi invocată democrația împotriva statului de drept. Nu puteți spune: suntem o națiune suverană, nu ne pasă de reguli".

NICI MALTA NU A SCĂPAT

O altă rezoluție adoptată miercuri vizează situația statului de drept în Malta, fiind inițiată în urma asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia, o editorialistă în vârstă de 53 de ani și un critic al guvernului, omorâtă în explozia unei mașini-capcană la doar câțiva metri de locuința sa. Eurodeputați de la diferite grupuri politice au votat în favoarea unei moțiuni care menționează că Legislativul comunitar are de asemenea îngrijorări serioase privind democrația și drepturile fundamentale, inclusiv libertatea media și independența Poliției și a Justiției. Astfel, s-a cerut Comisiei Europene să stabilească un dialog cu guvernul maltez în privința funcționării statului de drept și pentru a asigura respectarea valorilor europene. În rezoluție se atrage de asemenea atenția că diferite acuzații de corupție și de încălcare a obligațiilor privind combaterea spălării banilor și supervizarea bancară nu au fost investigate de poliția din Malta, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa statului de drept.



12