NINSOARE TIMPURIE Iarna și-a intrat în drepturi mai devreme decât ne așteptam. În ultimul weekend din octombrie, mama natură și-a făcut de cap în toată România. Temperaturile au scăzut brusc cu multe grade, iar în unele zone ale țării a nins în toată regula. Meteorologii nu mai conteneau cu avertizările de vreme rea, emise pentru aproape fiecare județ al țării. Furia naturii s-a simțit cel mai puternic în București, unde vântul a pus la pământ 133 de copaci, 65 de mașini au fost avariate, 11 stâlpi au căzut şi şase panouri publicitare s-au desprins. Colac peste pupăză, în Capitală a nins zdravăn, zăpada atingând 10 centimetri. Nici alte zone nu au fost lipsite de probleme. În județele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi şi Ialomiţa s-a circulat cu mare dificultate, iar Autostrada Soarelui (București - Constanța) a fost închisă pe tronsonul cuprins între București și Fundulea (județul Călărași), sâmbătă seara, din cauza zăpezii. În plus, din cauza condițiilor extreme, pe autostradă au avut loc mai multe accidente.
UN AUTOMOBIL DISTRUS În Constanța, situația nu a fost la fel de gravă, însă furtuna care s-a abătut asupra orașului a doborât patru copaci. Unul dintre ei a avariat o mașină parcată pe strada Siretului. „În total, am avut 13 apeluri la Dispeceratul Primăriei, toate primite sâmbătă. În patru cazuri a fost vorba despre arbori căzuți, iar în celelalte nouă am intervenit pentru a stabiliza pomii care erau în pericol de cădere. Avem patru echipaje pregătite, cu care putem interveni în caz de nevoie”, a spus șeful Serviciului Spații Verzi din cadrul Direcției Gospodărire Comunală a Primăriei Constanța, George Coman. El le-a recomandat constănțenilor ca, în perioada vizată de avertizările meteo, să evite să-și parcheze autoturismele în apropierea copacilor. Cei care au probleme din cauza arborilor căzuți pe trotuar sau carosabil pot contacta Dispeceratul Primăriei, la numărul de telefon 0241/550.055.
Dincolo de toate pagubele produse de vremea rea, au fost câțiva oameni care au găsit și partea plină a paharului. Constănțenii au profitat de peisajele pe care le oferă marea în aceste momente și au imortalizat valurile spectaculoase. Iar câțiva pasionați de sporturi pe apă au profitat de vântul prielnic pentru practicarea wind-surf-ului. Plajele nu mai există, înghiţite de marea furioasă. Furtuna a făcut ravagii și la Costinești. Unul dintre simbolurile stațiunii, epava navei grecești „Evangelia“, care a eșuat la 15 octombrie 1968, s-a rupt din nou ieri, din cauza valurilor mari și a vântului foarte puternic.