Vremea Iacobinilor #rezist

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vremea Iacobinilor #rezist

26 Iunie 2019 / 13:02 2263 accesări
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

În timp ce opoziția politică românească se confundă cu neputința de a valorifica rezultatul ”revoluției votului” din 26 mai, este rândul Cehiei să facă față la ceea ce observatorii politici europeni numesc „cele mai mari proteste de la revoluția de catifea”, generate de fenomenul #rezist.

Dincolo de principiile democratice doar enunțate dar nu respectate, fenomenul pare unul menit să bătătorească drumul spre un globalism de tipul internaționalismului începutului de secol 20, iar mișcările #rezist par să aibă scopul instaurării unui nou tip de democrație europeană, unde electoratul începe să nu mai aibă nimic de spus decât dacă este în acord cu noua ordine. Asemănător proiectului românesc, și în Cehia, sarcina de a limita opțiunea democratică revine ”străzii” și ONG-urilor. De altfel, veți observa, similitudinile dintre mișcările rezist din Cehia și cele autohtone.

Dacă citim atent titlurile ziarelor occidentale o să observăm aceleași clișee promovate de dreapta și propaganda românească, chiar și crearea unui inamic spre care trebuie canalizată nemulțumirea populară. Doar personajele sunt altele: ”Cehii participă la cel mai mare protest antiguvernamental de la căderea comunismului” (Politico.eu); ”Proteste în Cehia: Premierului Andrej Babis i se cere demisia” (BBC); Aceste articole, dar și multe altele, spun că în Cehia avem o guvernare dăunătoare și nocivă cehilor și proiectului european împotriva căreia s-au ridicat protestatarii ”buni” și adepți ai democrației liberale. Se arată că în Cehia guvernează un premier care a fraudat circa 2 milioane din banii europeni, că premierul Andrej Babis a fost colaborator al poliției politice comuniste, că este un miliardar corupt care domină sectorul agrar din Cehia și a cumpărat publicații importante, că premierul a numit un ministru al Justiției care ar avea sarcina de a-l scăpa de dosarul de fraudă. Astfel, prin alegații nedovedite, Andrej Babis este la un pas de a deveni un „Dragnea” al Cehiei.

În schimb, articolele presei occidentale și ale celei cehe afiliată curentului #rezist nu menționează faptul că Babis a câștigat niște alegeri democratice, în urma unei prestații convingătoare ca ministru de Finanțe, nu menționează că economia cehă nu stă rău, ori că șomajul este printre cele mai mici din UE. Nu spun nimic despre excesele procurorilor cehi, despre statul în stat pe care îl creează. De asemenea, nu se menționează o iotă despre faptul că noul ministru al Justiției, Maria Benesova, este un apreciat jurist, că a fost ministru al Justiției și procuror-general și că este o cunoscută luptătoare pentru democratizarea justiției cehe și a înlăturării de la ”butoane” a mafiei din justiția cehă.

Și, bineînțeles, nu se spune nimic despre ce alternativă susțin sutele de mii (cifră contestată) de protestatari. Pentru că o alternativă coerentă nu există! Protestele de care discutăm nu sunt decât menite să-l linșeze politic pe premierul Babis.

Iată revendicarile lor: 1. Demisia Mariei Benesova; 2. Agrofert (compania mamut a premierului Babis) să returneze subsidiile UE dobândite ilegal; 3. Să se pună capăt subsidiilor, scutirilor de taxe pentru Agrofert; 4. Babis să renunțe la acțiunile deținute în mass-media; 5. Demisia premierului Babis. Practic, protestatarii consideră că dispariția unui om politic ar aduce o epocă de aur pentru Cehia. E similar cu „Dragnea la pușcărie”?! Adică doar exterminarea politică a șefului partidului ANO (DA, în cehă), cel mai important partid politic?! A, și despre independența iluzorie și discutabilă a justiției cehe.

Jurnalistul ceh Vaclav Vlk crede că protestele au legătură cu lupta politică din UE și nu au în mod real de a face cu justiția cehă.

”Cred că acestea nu sunt demonstrații împotriva «amenințării la adresa independenței justiției». Sunt convins, ca mulți alții, că justiția este mai degrabă amenințată de unele instituții de forță, de unii procurori, de o parte a poliției, iar acest fapt începe să se vadă în urma verdictelor solide date de judecători. Când comparăm scandalurile din justiție de la noi cu cele din Franța, Italia și SUA, de exemplu, vom vedea că stăm destul de bine în termeni de justiție. De fapt, aceste ”demonstrații” nu sunt decât o altă formă de luptă politică. Toată seria de ”demonstrații” este un eveniment politico-mediatic care are câteva scopuri. Aceste demonstrații sunt parte din lupta politică pentru putere care se duce în Europa și în lumea occidentală în general. De exemplu, demonstrațiile din Slovacia împotriva premierului socialist Robert Fico, considerat vinovat pentru asasinarea jurnalistului Kuciak, au avut aceeași bază ideologică. Demonstrații similare au avut loc și în România, unde organizatorii au adus protestatari din străinătate. Au avut loc și în Polonia. Aceleași idealuri, aceiași bani, aceleași idei”.

Dar din protestul #rezist din Cehia nu lipsește nici o Codruța Kovesi autohtonă. Vaclav Vlk consideră că aceste proteste servesc în primul rând procuroarei șefe din Praga, Lenka Bradacova (46 de ani), un magistrat axat pe anticorupție numită în Cehia ”Catani cu fustă. Vlk despre Bradacova și alți procurori asemenea ei spune că ”De ani de zile au încercat să creeze un stat al procurorilor, un soi de Comitet al Salvării Publice din regimul iacobin al terorii”. Jurnalistul ceh adăugă că acești procurori cu opinii politice limpezi au căutat și caută să fie irevocabili pentru totdeauna. Repet: campania iacobină pentru anticorupție este, de fapt, o încercare de a controla total guvernul țării și economia statului”.

Un al doilea scop al protestelor din Cehia a fost bulversarea electoratului înaintea alegerilor europene din luna mai. Spre deosebire de România, mișcarea #rezist din Cehia a contorizat un usturător eșec. Partidul premierului Babis, ANO, a câștigat scrutinul, iar sondajele arată că, în cazul unor alegeri anticipate, ANO ar câștiga cu 30,5%.

Identic cu evenimentele din România și protestele din Cehia au atras actori, cântăreți, sportivi, figuri publice îndrăgite și respectate în Cehia. Iată opinia lui Vlk despre una dintre aceste personalități care protestează - actrița de 38 de ani Martha Issova. ”Doamna Issova trebuie să fie peste tot. Până la urmă, asta e cariera ei. Ce vrea ea să spună prin ”societate civilă activă”? Se referă la pompierii voluntari, la cei care au grijă de oamenii cu dizabilități? Firește că nu. Este o activistă politică. Este un actor care își pune figura cunoscută la dispoziția altora. Cuvinte goale, idei ușor vandabile. Actorii sunt exhibiționiști profesioniști. Sub o regie bună și plătiți fiind, ei pot fi triști, apoi entuziaști, uneori admirabil de curajoși. Iar mulțimea îi aplaudă. Presa e plină de ei. Sunt captivați de imaginea unei mulțimi care nu se ma satură de spectacol (…) Ei nu sunt decât niște tobe care bubuie, dar bețele le ține altcineva”.

Jurnalistul ceh susține ca miza este mult mai mare, iar acuzele aduse premierului ceh sunt doar un motiv. ”Nu este vorba despre Babis. Este o luptă politică pentru noua împărțire a puterii în UE, unde partidele tradiționale pierd, unde Marea Britanie a devenit o insulă a rezistenței împotriva creării unei ”Noi Europe” - așa cum au mai creat înainte Franța și Germania - astăzi sub așa-numiții progresiști promotori ai democrației liberale. Orice inamic trebuie distrus. Iar Babis trebuie să fi fost văzut la Bruxelles ca un inamic atunci când a început să laude Grupul Visegrad, cu care a început sa colaboreze Cine nu e cu noi este împotriva noastra, spuneau bolșevicii. Din perspectiva UE, trebuie atacată orice încercare de întărire a Grupului Visegrad. Ei bine, Babis a început să susțină că Visegrad e puternic, că nu trebuie să ne lăsăm industria ruinată de isteria ecologistă, a început să le spună coloniștilor să lase în Cehia o parte decentă din banii pe care îi fac aici. Iar coloniștii s-au enervat. Babis a mers până într-acolo încât a spus că vrea să aibă propria politică externă. Ce obrăznicie!”.



12